Σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου ζητά η δυτική Αχαΐα για τη νότια χάραξη της Πατρών - Πύργου

ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου

Το πάγιο αίτημα του δήμου δυτικής Αχαΐας για νότια χάραξη της Πατρών – Πύργου, επικυρώθηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε τον Νοέμβριο. Το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την επιτροπή αγώνα και να λάβει πρωτοβουλίες. 

Ο Πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Γκοτσόπουλος αφού κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως ανέγνωσε το δεύτερο  (2ο) θέμα της ημερησίας διατάξεως περί: «Συζήτησης και λήψης απόφασης σχετικά με το αίτημα της επιτροπής αγώνα για την Νότια χάραξη του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών -Πύργου, για συμβολή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στον δικαστικό αγώνα της επιτροπής, έτσι όπως περιγράφεται και στο σχετικό αίτημα της επιτροπής, προς τον κ. Δήμαρχο στην επιστολή της 28/08/2016», ενημέρωσε το σώμα το ανωτέρω θέμα έρχεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Αγώνα για την  Νότια Χάραξη του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου και  καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κ. Πατούχα Χρήστο και Τασία Παπαντωνοπούλου που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Παναγιώτης Κουνάβης ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για την  Επιτροπής Αγώνα για την  Νότια Χάραξη του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου ο οποίος είπε τα εξής: το θέμα θα επηρεάσει το μέλλον της περιοχής και αναφέρει στο σώμα τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί την Νότια Χάραξη του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου.

Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην οικιστική ανάπτυξη των οικισμών που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο Δήμους. Μια στενή λωρίδα γης μέγιστου πλάτους, από την ακτογραμμή μέχρι την ημιορεινή ζώνη τα 300 μέτρα, επιβαρύνεται περιβαλλοντικά, υποβαθμίζεται αισθητικά, με τρεις άξονες σε επαφή σχεδόν μεταξύ τους.

Θα αχρηστευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η λειτουργία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, έργου που οδεύει στην ολοκλήρωση του και θα προσφέρει, σύμφωνα και με την εμπειρία της λειτουργίας του Βόρειου τμήματος του Προαστιακού, τεράστια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

Με την λειτουργία των διοδίων στα Καμίνια, ο βασικός λόγος δηλαδή τα οικονομικά συμφέροντα των παραχωρησιούχων, που εμποδίζει την αποδοχή από την Κυβέρνηση της Νότιας χάραξης. Ωστόσο, η λειτουργία αυτή, θα εκτρέψει πάνω από το 90% της κίνησης προς την λεγόμενη Παλαιά Εθνική Οδό, έναν επαρχιακό δρόμο, που θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια πεζών και οδηγών, θα δημιουργήσει επίσης τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο στην Νότια είσοδο της Πάτρας. Όλοι οι μεταβαίνοντες στο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ή οι εργαζόμενοι στην Πάτρα και αντιστρόφως, θα αναγκασθούν για να αποφύγουν το κόστος των διοδίων, να καταφύγουν στην Παλαιά Εθνική Οδό.
Ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ, δεν έχουν καν ασχοληθεί με το θέμα Νότιας Χάραξης, θέλοντας πρωτίστως προς το παρόν, να επιβάλλουν την επιφανειακή διέλευση- λαιμητόμο της Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας.

Ζητούμε λοιπόν την επαναβεβαίωση των προηγουμένων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και να συμμετάσχει ο Δήμος μας στο κόστος της δικαστικής δαπάνης για την διεκδίκηση της Νότιας Χάραξης του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κ Πατούχα Χρήστο και Τασία Παπαντωνοπούλου.

O Διονύσης Γκοτσούλιας επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ¨Ενωτική Πρωτοβουλία Δυμαίων Πολιτών – Νέοι Ορίζοντες¨ λαμβάνοντας τον λόγο είπε: 

Θα ήθελα να επισημάνω ως παλιός αυτοδιοικητικός, ότι οι πολιτικοί αλλάζουν άποψη ή θέση όταν οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν σε αυτή έπαψαν να ισχύουν.  Ως εκ τούτου σε ότι με αφορά η δική μου άποψη είναι πάγια και ξεκάθαρη και έχει εκφραστεί με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο σε όλες τις συνεδριάσεις που έχω συμμετάσχει, συμφωνούμε στην Νότια Χάραξη διότι η υπάρχουσα Βόρεια Χάραξη τριχοτομεί την περιοχή μας κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί πουθενά στη Ελλάδα.

Επίσης το κομμάτι της Νοτίου Χάραξης το κόστος του εκτιμάται όσο ένα τούνελ της Εγνατίας οδού.

Θεωρώ πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ομόφωνοι να κρατήσουμε την διαδικασία που έχουμε χαράξει και θα πρέπει να διεκδικηθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ Νομών. Συντασόμεθα  με την διαχρονική άποψη την οποία είχαμε σε όλες τις συναντήσεις με το ίδιο θέμα διότι θέλουμε ανάπτυξη επίπεδο περιοχή. Και θα ήθελα το συγκεκριμένο θέμα να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Δ.Σ. Πατρέων και σε όποιο άλλο συλλογικό όργανο έχει την ευθύνη.

Ο Αλέξης Θανόπουλος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ¨Λαϊκή Συσπείρωση¨ λαμβάνοντας το λόγο είπε τα εξής:

Έχουμε τοποθετηθεί και συμφωνούμε  και διεκδικούμε την Νότια Χάραξη  του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου. Διεκδικούμε δρόμους χωρίς διόδια διότι οι δρόμοι είναι του λαού. Τα έργα δεν γίνονται σήμερα για την εξυπηρέτηση του λαού αλλά για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Η στάση της Περιφέρειας ποια είναι επ’ αυτού; Επίσης βλέπουμε να ετοιμάζονται έργα στο παλαιό Εθνικό Δίκτυο και αυτό μας προβληματίζει, διότι ετοιμάζεται το έδαφος για να δεχτούμε την Βόρεια Χάραξη. Προτείνω λοιπόν πέρα από τις ομόφωνες αποφάσεις και την οικονομική συμβολή στον δικαστικό αγώνα, να συνταχθούμε με την Επιτροπή Αγώνα και να βγούμε μπροστά με αγώνες στους δρόμους.

Έπειτα τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και παραβρισκόμενοι πολίτες που ζήτησαν τον λόγο. Αυτούσια η τοποθέτηση του καθενός ξεχωριστά αποτυπώνεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της παρούσας συνεδρίασης.

Τέλος ο δήμαρχος Χρήστος Νικολάου στην τοποθέτησή του είπε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 που ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα Δημοτική Αρχή με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και με επισκέψεις – επαφές στα αρμόδια υπουργεία διεκδικεί το πάγιο αίτημα του δήμου που δεν είναι άλλο από την Νότια Χάραξη  του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου. Ο Δήμος μας  με έγγραφά του προς κάθε αρμόδιο φορέα διεκδικεί σε για το σκοπό αυτό. Η Δημοτική Αρχή στηρίζει την Επιτροπή Αγώνα και διεκδικεί μαζί της το πάγιο αίτημα για την Νότια χάραξη του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών -Πύργου

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

Στηρίζει την Επιτροπή Αγώνα για την  Νότια Χάραξη του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου και αναλαμβάνει τις κάτωθι πρωτοβουλίες:

Σύγκλιση των Δημοτικών Συμβουλίων Πατρέων & Δυτικής Αχαΐας προς επικαιροποίηση των αποφάσεών τους για την διεκδίκηση της Νοτίου Χάραξης του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου.
Σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την διεκδίκηση της Νοτίου Χάραξης του σιδηροδρόμου και του αυτοκινητοδρόμου Πατρών –Πύργου.
Η παρούσα να κοινοποιηθεί στα αρμόδια υπουργεία, στους βουλευτές του νομού και στα πολιτικά κόμματα.

Διαβάστε επίσης