Πιερ Λοράν: Ο εκβιασμός σε βάρος της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής αριστεράς

Θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων παίρνει όπως ήταν αναμενόμενο και η ευρωπαϊκή αριστερά, στο ζήτημα του παγώματος των μέτρων για το χρέος. Ο Γάλλος πολιτικός Πιερ Λοράν, πρόεδρος της ευρωπαϊκής αριστεράς, έκανε λόγο για εκβιασμό σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να σταματήσει αμέσως.

"Ο πρόεδρος του Eurogroup συνέδεσε τη διαφωνία συντηρητικών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, ώστε να θέσει σε αμφισβήτηση τα μέτρα για το ελληνικό χρέος όπως ανακοινώθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου" αναφέρει στη δήλωσή του ο Γάλλος πολιτικός. "Πρόκειται για πολιτική κίνηση τιμωρίας της ελληνικής κυβέρνησης για μέτρα 1,6 εκατ. ευρώ υπέρ συνταξιούχων και αναφορικά με το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Καταδικάζω αυτό το νέο εκβιασμό" προσθέτει.

"Συντηρητικοί κύκλοι, παραβιάζοντας κάθε συμφωνία, εξακολουθούν να μην δέχονται πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει από την ατελείωτη λιτότητα που της επιβάλλεται. Αυτό θα τροφοδοτήσει απόπειρες εθνικιστικών τάσεων που βλέπουμε να αναδύονται παντού στην ήπειρο" ανέφερε στη συνέχεια. "Αρκετά με τον εκβιασμό. Αρκετά με τις πιέσεις. Αρκετά με τον εξευτελισμό" καταλήγει η δήλωση.

Το ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς ξεκίνησε την Παρασκευή τις εργασίες του πέμπτου συνεδρίου του στο Βερολίνο, στο οποίο ο Πιερ Λοράν αποχωρεί έπειτα από έξι χρόνια από τη θέση του προέδρου της ευρωομάδας. "Είναι απαραίτητο να εργαστούμε με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της αριστεράς ώστε να αντισταθούμε στη λιτότητα" τόνισε, σημειώνοντας την πρόθεση να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική στόχευση εντός της Ευρώπης.

Στο συνέδριο παρευρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό στους ομολόγους του στην Ευρώπη.