Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Μη αποδεκτά νέα μέτρα

Όχι» Μαξίμου σε νέα μέτρα μετά το 2018

Η επόμενη ημέρα του Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να προκαλεί ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση ως προς τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο διάχυτος είναι ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για τις απαιτήσεις μέρους των δανειστών για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε την Τετάρτη τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες σημειώνοντας πως πρόκειται για «μεγάλη επιτυχία» η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» σχετικά με τα εργασιακά, τα πρωτογενή πλεονάσματα και πιθανά νέα μέτρα που αξιώνουν οι δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παράλογες και εκτός συμφωνίας του Ιουλίου» τις αξιώσεις μερίδας των δανειστών και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συγκρουόμενες που παρατηρούνται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.

Στο φλέγον ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων φέρεται να είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν είναι αποδεκτές οι παράλογες απαιτήσεις για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και συγκεκριμένα για μία 10ετία», προσθέτοντας πως η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη και μόλις ένα 5% απομένει για να ολοκληρωθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών του Π.Σ., ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν συζητά την επιβολή νέων μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και έθεσε στόχο να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο 2017 η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα του χρέους.

Μη αποδεκτά νέα μέτρα

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, μετά την ενδελεχή ενημέρωση από τον Ευκλ. Τσακαλώτο κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η απόφαση όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ήταν μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς.

Ταυτόχρονα, όμως, το Πολιτικό Συμβούλιο διεμήνυσε ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχονται νέα μέτρα, ούτε παράλογες απαιτήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για την επόμενη δεκαετία.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, ενημέρωναν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης