Δυτ. Αχαΐα: Μαύρισε πάλι ο Πείρος από τα απόβλητα ελαιοτριβείων - Καταγγελία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλισσαίων

επιστολή στον αντιπεριφερειαρχη γρηγορη αλεξοπουλο

Επαναλαμβάνεται το ... γνωστό σήριαλ με τα ελαιοτριβεία στη Δυτική Αχαΐα, ρπιν καλά - καλά αρχίσει η περίοδος του ελαιοκάρπου και προσωρήσει η επεξεργασία. Ήδη  - όπως έγραψε το tempo24.gr - οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε επανάληψη του γνωστού φαινομένου της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και δυσοσμίας, που ανάλογα με τη διεύθυνση των ανέμων, φθάνει και μέχρι την Πάτρα.

Την άμεση λήψη μέτρων και την ενεργοποίηση των συναρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας ζητά με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΣΣΑΙΩΝ ΠΕΙΡΟΣ.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

 

Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχη,

Όπως κάθε χρόνο, κατά την περίοδο συλλογής ελαιόκαρπου, έτσι και φέτος παρατηρήθηκε δυστυχώς έντονη παρουσία αποβλήτων των ελαιοτριβείων, τα οποία επιπλέουν στον ποταμό Πείρο, με αποτέλεσμα τα νερά του να αποχτήσουν πολύ άσχημη σκούρα όψη, παρά το γεγονός ότι η περίοδος συλλογής και επεξεργασίας ελαιόκαρπου έχει μόλις αρχίσει και έπεται συνέχεια, αφού θα διαρκέσει τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στη ζημία που προκαλείται από τα συστατικά των αποβλήτων αυτών στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και στα ψάρια που διαβιούν στον ποταμό Πείρο, αφού αυτά είναι ήδη γνωστά από τις μελέτες των αρμόδιων αρχών και τις αναφορές των αρμόδιων φορέων, που έχουν προβεί σε κατ’ επανάληψη ελέγχους στην περιοχή.

Η περιβαλλοντική  καταστροφή που προκαλείται είναι ανυπολόγιστη και για το λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες καλό θα ήταν να προβούν σε συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων στην περιοχή πέριξ του ποταμού Πείρου, ώστε αυτοί οι λίγοι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που δεν συμμορφώνονται με τις ΚΥΑ και δυστυχώς δυσφημούν την συντριπτική πλειοψηφία των σωστών επιχειρηματιών, να συμμορφωθούν προς τις ΚΥΑ που αφορούν τη λειτουργία των ελαιοτριβείων και κυρίως στα μέτρα και τις προφυλάξεις που οφείλουν να λαμβάνουν όσον αφορά τα απόβλητα από την επεξεργασία του ελαιόκαρπου.

Ενόψει έναρξης της περιόδου κατά την οποία όλα τα ελαιοτριβεία λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και με αφορμή το γεγονός ότι ήδη έχει παρατηρηθεί η έντονη παρουσία αποβλήτων στο ποταμό, οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τον ποταμό Πείρο εκφράζουν το φόβο τους, για την επανάληψη των φαινόμενων του παρελθόντος και των καταστροφικών για το περιβάλλον συνεπειών τους.

Με την παρούσα επιστολή μας, Σας μεταφέρουμε την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των κατοίκων της περιοχής μας, την οποία συμμεριζόμαστε απολύτως και θεωρούμε ότι καθίσταται αναγκαία η άμεση παρέμβαση Σας και η ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι ιδιαίτερα  στις εγκαταστάσεις ελαιοτριβείων που βρίσκονται πλησίον του ποταμού Πείρου, καθώς και στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. και  σε εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με τον ποταμό Πείρο, ώστε να διαπιστωθεί εάν λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες που έχουν τεθεί από τις οικείες ΚΥΑ. Είναι αυτονόητο ότι οι παραβάτες, οι λίγοι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που εξακολουθούν να παρανομούν χωρίς να υπολογίζουν την καταστροφή που προκαλούν στο περιβάλλον, θα πρέπει να τιμωρηθούν κατά τα ειδικώς οριζόμενα υπό του νόμου.

Τα απαιτούμενα μέτρα ελέγχου και πρόληψης πρέπει να ληφθούν άμεσα, αφού τα φαινόμενα διοχέτευσης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στον ποταμό Πείρο έχουν ήδη αρχίσει και η συνέχεια της συλλογής και επεξεργασίας ελαιόκαρπου, προκαλεί προβληματισμό για την εξέλιξη του φαινόμενου και τις άκρως δυσμενείς συνέπειες αυτού". 

Διαβάστε επίσης