Θετική η τελική αποτίμηση για παιδικούς σταθμούς με voucher

μπόηακν περισσοτερα παιδιά στους σταθμούς, έμειναν εκτός 9.500 λόγω υποδομών

Αν και εφέτος, μέσω του νέου συστήματος με τα voucher (κουπόνια), εξασφάλισαν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς περισσότερα παιδιά από άλλες χρονιές, παραμένει το αίτημα γονιών και εκπαιδευτικών για την αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νηπίων και προνηπίων.
Εκτός βρεφονηπιακών σταθμών έμειναν 9.500 παιιδά (πολλά εκ των οποίων έχουν προβλήματα αναπηρίας) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας λόγω έλλειψης θέσεων και δομών υποδοχής τους.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς εστιάζουν στο ότι οι δικαιούχοι αυτοί έμειναν με το voucher στο χέρι όχι λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων πόρων, αλλά επειδή δεν υπήρχαν δομές σε πολλά σημεία της χώρας, με κομβικό το πρόβλημα της ανισοκατανομής τους.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην προσχολική αγωγή είναι ότι, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνένετυξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κεντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) διαθέτουν περίπου 128 δήμοι εκ των 325, ενώ ΚΔΑΠ / ΑΜΕΑ (για παιδιά με εδικές ανάγκες) υπάρχουν μόνο σε 45-50 δήμους.

Η κεντρική διοίκηση -νυν και πρώην- φέρει ευθύνες, όπως και αν το δει κανείς, ακόμα και αν υφίσταται το ζήτημα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ή το άλλοθι της μικρής διάρκειας που έχει ακόμα στην πλάτη της η τωρινή κυβέρνηση που έχει αποδεχθεί τη μνημονιακή μέγγενη .
Τη διαχρονική υποβάθμιση της αγωγής για νήπια και προνήπια, και βέβαια η έλλειψη δομών, ιδίως των βρεφονηπικαών σταθμών και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες, ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα του νέου τρόπου επιλογής θέσεων σε δομές προσχολικής αγωγής μέσω voucher.

Παράλληλα, υπήρξαν γονείς που, αν και κάλυπταν τις προϋποθέσεις για να πάρουν voucher, δεν τα κατάφεραν στην πρώτη φάση της κατανομής, διότι προηγούνταν άλλοι και δεν έφτασε ο αριθμός των κουπονιών. Εξ αυτών, 19.500 δεν υπέβαλαν εκ νέου αίτηση όταν δόθηκε το πράσινο φως για δεύτερη κατανομή voucher - προφανώς μη θέλοντας ή μη μπορώντας να περιμένουν τη νέα διαδικασία (β΄φάση) που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.

Πάντως, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου των δημάρχων αποτιμούν θετικά το νέο σύστημα εγγραφής σε παιδικούς σταθμούς, συγκρίνοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων του με αντίστοιχα στοιχεία προηγούμενων ετών.
Έτσι, εφέτος δόθηκαν περίπου 92.000 κουπόνια (voucher), δηλαδή 13.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι εξασφάλισαν θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αναλυτικότερα, το καλοκαίρι ορίστηκαν αρχικά σε 84.400 τα voucher. Όμως χρησιμοποιήθηκαν τα 75.300, καθώς τα υπόλοιπα 9.500 voucher έμειναν ανενεργά διοτι οι δικαιούχοι δεν μπόρεσαν να βρουν δομές (κυρίως βρεφονηπικαοί σταθμοί και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για ΑμεΑ).
Πριν από λίγο καιρό, η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης) και το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους γονείς που έχουν βρει δομές αλλά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν voucher να κάνουν αίτηση. Από τις 36.000 δικαιούχους οι οποίοι ανήκαν σε αυτή την κατηγορία προσήλθαν 16.500. Έτσι, έλαβαν voucher όλοι όσοι έκαναν αίτηση στη δεύτερη κατανομή και ικανοποιήθηκε το αίτημα και των δεκαέξι χιλιάδων δικαιούχων.
«Θα φτιαχθούν νέες θέσεις για ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑ/ΑΜΕΑ»
Ήδη, με βάση τα αποτελέσματα του νέου συστήματος εγγραφής μέσω voucher, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τρόπους για τη διεύρυνση του πεδίου με την αύξηση των θέσεων και τη δημιουργία νέων δομών, κυρίως βρεφονηπιακών τμημάτων και ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ. Η ΕΕΤΑΑ έχει αναλάβει τη χαρτογράφηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν μείζον πρόβλημα και την καταγραφή των δομών που υπάρχουν ανά κατηγορία σε κάθε δήμο, ώστε να εντοπιστούν οι ελλείψεις με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών διερευνά τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ σε ολοήμερα σχολεία, μετά τις 4:00 το απόγευμα και να αξιοποιηθούν κτίρια τα οποία είναι παροπλισμένα ώστε να δημιουργηθούν νέες δομές για την προσχολική αγωγή.
Ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πώς μια συλλογική προσπάθεια -συνεργασία υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας, Εργασίας και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα σε ένα κρίσιμο κοινωνικά τομέα.
Συνόψισε στα εξής τις καινοτομίες του νέου συστήματος:
* Οι γονείς για πρώτη φορά επιλέγουν δομή και έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν σταθμό χωρίς να χάσουν το voucher
* Καλύφθηκαν όλα τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας
* Διασφαλίζεται η μηνιαία απόδοση των τροφείων (ώστε να μην υπάρχουν οι παλιές καθυστερήσεις με εξόφληση ύστερα πό πολύ καιρό)
* Οι δομές μπορούν να καλύψουν θέσεις σε όποιο ποσοστό επιθυμούν χωρίς όριο
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι για πρώτη φορά διατίθεται ένα τόσο μεγάλο ποσό (195 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 95 εκατ. από ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους) και οι πόροι αυτοί αντιστοιχούν σε τόσο μεγάλο αριθμό ωφελούμενων (περίπου 92.000 παιιδά).
Έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες και για παιδικούς σταθμούς
Η προσπάθεια για την αξιοποίηση πόρων ώστε να ενισχυθούν οι παροχές που συνδέονται με την παιδική προστασία και αγωγή τίθεται στην προμετωπίδα της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό τόνισε και η υφυπουργός Εργασίας κυρία Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε ότι το πρόγραμμα με τα voucher για παιδικούς σταθμούς λειτούργησε εξαιρετικά, διαψεύδοντας, όπως είπε, τις κασσάνδρες που μιλούσαν προτού καν εφαρμοστεί για αποτυχία.
Πάντως, επισημάνθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, παρόντων και του ειδικού γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ κ. Γιώργου Ιωαννίδη και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΤΑ κ. Θόδωρου Γκοτσόπουλου, ότι θα αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και τμήμα των εσόδων από την παραχώρηση των τηλεοπτικών αδειών. Όπως σημείωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, ποσό των εισπράξεων αυτών θα διοχετευθούν για ενίσχυση του προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς, για την πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών/τριών και για 60.000 γεύματα σε μαθητές σχολείων.
Όλα τα ποσά -195 εκατ. ευρώ του προγράμματος, περιλαμβανομένων των χρημάτων από τα voucher τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν, και τα έσοδα από τηλεοπτικές άδειες- θα δεσμευθούν σε ένα ειδικό «ταμείο», ένα fund, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως για δημιουργία νέων θέσεων και δομών κ.ά.

Υπάρχουν «προβλήματα 100%»

Στην πολιτική απόφαση να καλυφθούν όλα τα παιδιά που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας εστίασε ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος παράλληλα έκρινε ότι και η μηνιαία καταβολή των τροφείων είναι μείζονος σημασίας τόσο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των παιδικών σταθμών όσο και για τους εργαζομένους.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ειδικός γραμματέας για το ΕΣΠΑ αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της μητέρας η οποία βρίσκεται στην Πάτρα και έχει ένα παιδί 6,5-7 μηνών και δεν υπάρχει θέση, δεν καλύφθηκε. Οπότε, όπως τόνισε, τα νούμερα μπορεί μεν να είναι μεγάλα ως προς την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, αλλά το πρόβλημα του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι 100%… Αυτή η παρατήρηση βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος πάντως έκρινε θετικά το πρόγραμμα.

«Όταν συνεργάζονται οι βαθμίδες του κράτους και της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, τότε κάτι καλό συμβαίνει για τον ίδιο τον πολίτη. Και σαφέστατα έστω και ένα παιδί να μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών ενώ θα έπρεπε να είναι, είναι κάτι που μας απασχολεί όλους και δεν κάνουμε πλειοδοσία ευαισθησίας» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Και πρόσθεσε: «Οφείλω να πω ότι τα νούμερα είναι αδιάψευστα και βεβαίως λαμβάνονται υπόψη τους και η εθνική συμμετοχή και το τελικό αποτέλεσμα του συνολικού ποσού που είναι μεγαλύτερο από προηγούμενα έτη».