ΜΟΝΟ στο Tempo24.gr: ΔΕΙΤΕ τις πρώτες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ μέσα από το πηγάδι «κρυψώνα» των αρχαιοκάπηλων – Με λάσπη ήταν καλυμμένα τα αρχαία αγάλματα

Εξαρθρώθηκε το κύκλωμα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών

Στο βάθος ενός πηγαδιού πολλών μέτρων, καλυμμένα με λάσπη, σε σημείο δηλαδή πού ούτε φανταζόταν κανείς, ήταν κρυμμένα τα δύο αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά εποχής Φράγκων, ύψους ενός μέτρου  και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα, τα οποία και εντοπίστηκαν από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εξαρθρώνοντας μια τεράστια εγκληματική οργάνωση που έχει διεθνή χαρακτήρα.

                                                                                               

                                                                                                              Της Κωνσταντίνας Τσιάμη

Το tempo24.gr εξασφάλισε αποκλειστικά τις πρώτες φωτογραφίες μέσα από το πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας από την επιχείρηση της αστυνομίας, καθώς και κατά την έξοδο των αγαλμάτων από αυτό:

4_0.jpg

5.jpg

3_0.jpg

1_2.jpg

2.jpg

Το σημαντικό που προκύπτει από την εξάρθρωση της οργάνωσης είναι η εμπλοκή των Οίκων Δημοπρασίας σε Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε σήμερα στο Αστυνομικό Μέγαρο Πάτρας, οι ιδιοκτήτες των οποίων γνώριζαν τη δράση και είχαν άμεση επαφή και τους αρχηγούς της σπείρας.

Η  συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείται, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκατεσσάρων μηνών και από την έως τώρα έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν εξακριβωθεί ότι τα μέλη της ενέχονται σε τουλάχιστον ενενήντα τρείς, αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις (650.000) ευρώ.

Τα κλεμμένα αρχαία διοχετεύονταν στους συγκεκριμένους οίκους  δημοπρασίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για αρχαιότητες που χρονολογούνται από το 600 πΧ έως και το 1700 μΧ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η διαδικασία υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας.

Τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, επικοινωνούσαν απευθείας τόσο με τους υπεύθυνους και τους ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασιών, όσο και με αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, πωλώντας τα αρχαία αντικείμενα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κατέβαλλαν για την αγορά τους.

 

Την Παρασκευή στον Ανακριτή οι συλληφθέντες

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, μετά από συντονισμένη επιχείρηση ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της Χώρας και συγκεκριμένα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Κόρινθο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Λαμία, τη Δράμα, το Προμαχώνα και τη Ρόδο.

Συνεργάστηκαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πύργου, Αγρινίου, Λάρισας, Ρόδου, των Τμημάτων Ασφαλείας Αιγίου, Λαμίας, Τρικάλων, Κορίνθου και Δράμας.

 

Μία Γερμανίδα με τον Έλληνα σύζυγό της «αρχηγοί»

Η εγκληματική οργάνωση έχει διεθνή χαρακτήρα και τα μέλη της οποίας ενέχονται σε πληθώρα υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας, ενώ συνελήφθησαν χθες και προχθές, είκοσι έξι (26) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, και πιο συγκεκριμένα είκοσι δύο (22) Έλληνες, ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μια 54χρονη ημεδαπή, μια 33χρονη Γεωργιανή και μια 51χρονη Γερμανίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα η δικογραφία περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματικής οργάνωση, της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και είκοσι επτά συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των δεκατεσσάρων και πρόκειται  για δώδεκα ημεδαπούς ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό.

Αρχηγοί της υπόθεσης ένας 69χρονος ημεδαπός, η 51χρονη Γερμανίδα σύζυγός του, δύο ημεδαποί (πατέρα και  γιός), ηλικίας 54 και 27 ετών, καθώς και δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 53 και 38 ετών.

Στο σπίτι του αρχηγού της οργάνωσης έχουν βρεθεί παραστατικά από το 2006 που σημαίνει πως από τότε έχει αρχίσει τη δράση της η εγκληματική ομάδα, ενώ ο ίδιος είχε συλληφθεί και πάλι το 1977 όταν ήταν νέος για το ίδιο αδίκημα.

 

Σύλληψη στα σύνορα στον Προμαχώνα

Συνολικά 946 αρχαία νομίσματα και 32 αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή ανδρών του Λιμεναρχείου Πατρών, χθες το πρωί κρυμμένα στον προφυλακτήρα αυτοκινήτου του 54χρονου αρχηγικού μέλους.

Το αυτοκίνητο του 54χρονου, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και ο 27χρονος γιός του,  είχε ακινητοποιηθεί την Κυριακή το βράδυ, στον Προμαχώνα πριν περάσει τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

 

Δείτε βίντεο από την παρουσίαση της υπόθεσης:

Διαβάστε επίσης