Η Πάτρα "βλέπει" Φλόκα - Τί απαντά η δυτική Αχαΐα στον Κώστα Πελετίδη για τον ΧΥΤΑ - Τί γίνεται στο "μέτωπο" της Ξερόλακκας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΈΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΑΧΑΝΗ

"Ζεσταίνεται" και πάλι το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων της Πάτρας στον ΧΥΤΑ Φλόκα, καθώς μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πατρέων, φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος η "ζωή" του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας ενώ ορθώνεται ισχυρό κοινωνικό τείχος από τους κατοίκους της περιοχής για επέκταση του κυττάρου. 

(Ο Κώστας Πελετίδης στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας)

Στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, αναφέρθηκε ότι σύντομα θα έρθει σε νέα συνεδρίαση, η προγραμματική σύμβαση με τη δυτική Αχαΐα, ώστε να δέχεται ο ΧΥΤΑ του Φλόκα τα απορρίμματα από τους πρώην καλλικρατικούς Δήμους.

"Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση", ήταν η αρχική αντίδραση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ δυτικής Αχαΐας Σπύρου Τραχάνη.

(Ο Σπύρος Τραχάνης)


Μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του Φορέα, είπε ότι υπάρχει μια πρόταση προς διαμόρφωση, για την οποία είναι ενήμερο το ΔΣ του Φορέα, ο δήμος δυτικής Αχαΐας και η Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας. Η πρόταση, σημειώνει ο κ. Τραχάνης, "είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τον νέο ΠΕΣΔΑ με τον οποία έχουμε συμφωνήσει όλο".
Σύμφωνα με την υπό διαμόρφωση πρόταση του ΦΟΔΣΑ δυτικής Αχαΐας, αναμένεται η κατασκευή νέας μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων συνολικής δυναμικότητας 50.000 τόνων καθώς και επέκταση του υφιστάμενου κυττάρου του ΧΥΤΑ Φλόκα.
"Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Πρώτα θα υλοποιηθούν αυτά και μετά θα μεταφερθούν τα απορρίμματα της Πάτρας στη δυτική Αχαΐα", καταλήγει ο κ. Τραχάνης, σημειώνοντας ότι όταν διαμορφωθεί η πρόταση στο τελικό της στάδιο, τότε θα προωθεί στα δημοτικά συμβούλια και την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας προς γνωμοδότηση. 
 

Στο μεταξύ ένα ακόμη "αγκάθι" που αναφέρεται στη δυτική Αχαΐα είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί ο δρόμος προς τον ΧΥΤΑ Φλόκα ο οποίος δυσκολεύει πολύ τους δημότες στις καθημερινές μετακινήσεις. 

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη δυτική Αχαΐα, ο Παναγιώτης Κουνάβης επικεφαλής της ΑΚΙΔΑ τονίζει: 


"Το αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμάτων μόνο στη συγκέντρωση απορριμάτων από άλλους Δήμους στο Φλόκα θα οδηγήσει. Αλήθεια τι προγραμματική σύμβαση θα υπογράψει ο Δήμος μας;Οι Δημότες δεν κάνει να γνωρίζουν;Η Δημοτική αρχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας να πει την αλήθεια στους Δημότες", σημειώνει ο επικεφαλής της ΑΚΙΔΑ Παναγιώτης Κουνάβης. 

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης επιχείρησε με χθεσινή του ανακοίνωση να ηρεμήσει τα πνεύματα στην περιοχή της Ξερόλακκας: 

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος «κατασκευή Β .Δ. αναχώματος στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας» στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή θεωρεί αναγκαίο να επαναλάβει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, που με πολλή μεγάλη πλειοψηφία είχε αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 4 Νοεμβρίου 2015.

Η ανησυχία των εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής, είναι εύλογη με βάση την αρνητική εμπειρία τους από την πολιτική των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών.

Δεν είναι όμως δικαιολογημένη, σε ό,τι αφορά τη στάση και την πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Κι αυτό γιατί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου, διαμόρφωσε το σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

ΑΚΥΡΩΣΕ την κατασκευή πανάκριβης μονάδας μέσω ΣΔΙΤ, που θα επιβάρυνε δραματικά τη λαϊκή οικογένεια και προώθησε την πρόληψη, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή των χρήσιμων υλικών και την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών.

Για την σταδιακή απεμπλοκή από την υπερκορεσμένη Ξερόλακκα και την συνολική ανάπλασή της, προωθούμε σαν αναγκαστική επιλογή την κατασκευή τουΒ .Δ. αναχώματος, για να αποφύγουμε κάθε ενδεχόμενο κατολίσθησης που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, η κατασκευή του αναχώματος δίνει τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση του γενικότερου σχεδιασμού, αφού η κυβέρνηση καθυστερεί τη χρηματοδότηση του τοπικού σχεδίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ούτε την κατασκευή του δρόμου στο Φλόκα.

Η Δημοτική Αρχή έχοντας ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αντιμετωπίζει την διαχείριση των απορριμμάτων ως ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, που προστίθεται στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας και σχετίζεται με την υγεία και το περιβάλλον.

Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ):

1)Τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών, υποδομών–εξοπλισμού αποκλειστικά και καθ’ ολοκληρία από Κρατικούς πόρους ή το πρόγραμμα δημοσίων έργων,

2) Τη δυνατότητα πρόσληψης από το Δήμο όλου του νέου απαιτούμενου εργατοτεχνικού -επιστημονικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα,

3) Την συνεργασία του Δήμου Πατρέων με την Περιφέρεια, με  όμορους ή και άλλους Δήμους σε κοινές δράσεις και λειτουργίες.

Κομβικό ζήτημα για την υλοποίηση του σχεδίου, αναδεικνύεται η στήριξη, καθώς και κινητοποίηση του λαού, για τη διεκδίκηση κεντρικών δημόσιων πόρων, που να καλύπτουν τις ανάγκες της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Διαβάστε επίσης