Η Deutsche Welle στέλνει την Τουρκία στα δικαστήρια

Ζητά να της επιστραφεί το υλικό που κατασχέθηκε για να μπορέσει να την παρουσιάσει στο κοινό

​Αγωγή σε δικαστήριο στην Άγκυρα κατέθεσε σήμερα η Deutsche Welle προκειμένου να της επιστραφεί το υλικό από την συνέντευξη του τούρκου υπουργού Αθλητισμού και Νεολαίας Akif Cagatay Kilic, το οποίο κατασχέθηκε από τις αρχές της χώρας.

Η συνέντευξη του Τούρκου υπουργού είχε δοθεί στην εκπομπή «Conflict Zone» και τον δημοσιογράφο Michel Friedman και αφορούσε το πρόσφατο τότε αποτυχημένο πραξικόπημα αλλά και την ελευθερία του Τύπου και την κατάσταση των γυναικών στην γειτονική χώρα.

Μετά την έγγραφή της συνέντευξης, Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ζήτησε να μην μεταδοθεί. Όταν ο Michel Friedman αρνήθηκε, το μαγνητοσκοπημένο δημοσιογραφικό υλικό κατασχέθηκε.

Όλες οι προσπάθειες από την πλευρά της Deutsche Welle για να πάρει πίσω από τις τουρκικές αρχές το υλικό αγνοήθηκαν και έτσι σήμερα κατατέθηκε η αγωγή σε δικαστήριο στην Άγκυρα.

«Όλο αυτό δεν έχει με τίποτα να κάνει με ένα κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νομικές ενέργειες για την άμεση επιστροφή του υλικού μας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Deutsche Welle, ο Peter Limbourg.

«Είμαστε υπέρ της απεριόριστης ελευθερίας του Τύπου. Η Τουρκία είναι στενά συνδεδεμένη με την Ευρώπη. Μαζί με αυτό έρχεται και ο σεβασμός των θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ Karl Jüsten και πρόσθεσε: «Είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι η Deutsche Welle είναι αναγκασμένη να καταθέσει αγωγή στο δικαστήριο για την επιστροφή του βίντεο της συνέντευξης με τον Τούρκο υπουργό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Η DW υποχρεούται να ενημερώσει τους ανθρώπους με ένα ολοκληρωμένο και αντικειμενικό τρόπο».

Διαβάστε επίσης