Πάτρα: Ανησυχεί ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Βρεφοκομείου

Για τις αλλαγές στο πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής"

Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Πατρών συναισθανόμενοι πλήρως την αγωνία και ανασφάλεια που έχει επέλθει σε χιλιάδες οικογένειες με χαμηλές οικονομικές δυνατότητες, μέρος των οποίων και εκπροσωπούμε, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις έντονες ενστάσεις μας για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής” (Φιλοξενία παιδιών σε Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ) και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται.

1. Η ακύρωση της "αξίας τοποθέτησης" (voucher) σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί από κάποιον ωφελούμενο. Είναι άμεση ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η απόφασή σας καθώς δεν έχει καμία λογική, εφόσον υπάρχει ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός του προγράμματος, να μην εξαντληθεί σε ωφελούμενους και επιλαχόντες. Τα Voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν για διάφορους λόγους θα είναι χιλιάδες και η απώλεια τους συνεπάγεται λιγότερους ωφελούμενους από τις προηγούμενες χρονιές.

2. Από την δημοσιευθείσα απόφασή σας προκύπτει ότι οι δομές πλέον δεν θα υπογράφουν σύμβαση με την Ε.Ε.Τ.Α.Α αλλά με τις μητέρες απευθείας. Με τον τρόπο αυτό θέτετε σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τους ωφελούμενους σε περίπτωση που δεν πληρώνονται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., να ζητούν τα οφειλόμενα χρήματα απευθείας από αυτούς βάσει του συμφωνητικού που θα υπάρχει. Απαιτούμε να προστατεύσετε άμεσα, με απόφασή σας, τους ωφελούμενους σε περίπτωση μη κάλυψης των δαπανών από την Ε.Ε.Τ.Α.Α..

3. Προσδιορίστε με ακρίβεια τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγονται τα παιδιά που θα αποδέχονται οι σταθμοί ξεθολώνοντας το τοπίο, αφαιρώντας τις όποιες υποψίες «συναλλαγής» μπορούν να υπάρξουν. Διευκρινίστε μας αν θα έχουν δικαίωμα άρνησης της εγγραφής ακόμα και αν υπάρχουν κενές θέσεις; Θα δέχονται βάσει της μοριοδότησης και μέχρι τη συμπλήρωση της δυναμικότητάς τους; Η σύζευξη έπρεπε να διατηρηθεί και να μπορούν να δηλώνουν οι μητέρες όσους σταθμούς επιθυμούν και έπειτα να εγγράφονται βάσει της κατάταξης μοριοδότησης σε όποιον, από όσους δήλωσαν, επιλέξουν και όχι σε όποιον επιλεγούν από τους ιδιοκτήτες. Η σειρά των επιλεγέντων σταθμών να ειναι ενδεικτική και μη δεσμευτική για τις μητέρες και μόνο.

4. Η διαρκής μείωση του ποσού επιδότησης ανά παιδί δημιουργεί πίεση στις μητέρες ώστε να καλύψουν τις απώλειες ενώ μειώνει συνεχώς το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από τους Δήμους, των οποίων τη χρηματοδότηση έχουν δραματικά μειώσει οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές. Απαιτούμε να διασφαλιστεί άμεσα ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος.

Καταλήγοντας απαιτούμε από κάθε αρμόδιο θεσμικό φορέα και κυρίως από τον Υπουργό την άμεση παρέμβασή του ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα, σε όλους εμάς του γονείς, γύρω από:

Την απορρόφηση όλων των παιδιών μέσω Ευρωπαϊκών ή Δημοσίων πόρων.

Την απορρόφηση των παιδιών όλων όσων διαθέτουν voucher εφόσον δεν γίνει δυνατή η απορρόφηση όλων των παιδιών.

Την πλήρη απαλλαγή οικονομικής υποχρέωσης έναντι των παιδικών σταθμών σε περίπτωση εμπλοκής της διαδικασίας μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α..

Την παροχή σταθερού παιδαγωγικού κλίματος προς τα παιδιά μας, μέσα από την μονιμοποίηση των παιδαγωγών των δημοσίων παιδικών σταθμών.

...Και ας μην ξεχνάμε ότι, η σταθερότητα και η στήριξη των οικογενειών που αποτελούν τα κύτταρα του κοινωνικού σώματος είναι  αναγκαία προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας υγειούς και δημιουργικής κοινωνίας που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Βρεφονηπιακού σταθμού Πάτρας:

Βασίλης Χρονόπουλος – Πρόεδρος , Χαρά Καραβαγγέλη – Γραμματέας

Πάνας Κωνσταντίνος – Αντιπρόεδρος, Θεοδώρα Μουλίνου - Ταμίας