Το μήνυμα της Πελαγίας για το "στίγμα" που πρέπει να εξαλειφθεί - Συγκίνηση για τον θάνατο της επί σειρά ετών αντιπροέδρου του ΣΟΨΥ Πάτρας

Αύριο η κηδεία της

Η Πελαγία Θεοδωροπούλου, λήπτρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας και επί χρόνια αντιπρόεδρος του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία-ΣΟΨΥ Πάτρας, έφυγε από τη ζωή μετά από μια άνιση μάχη και έναν τιτάνιο αγώνα με τον καρκίνο.

Πριν δύο χρόνια σχεδόν σε συνέντευξή της στην Lifo είχε μεταδώσει το δικό της μήνυμα που πρέπει να εξαλειφθεί, όπως έλεγε και για αυτό χρειάζονται μικρά μικρά βήματα.

Τότε έλεγε:

"Αρρώστησα όταν ήμουν 23 ετών, μπήκα σε διαδικασία θεραπείας και σιγά – σιγά έκανα βήματα. Σήμερα είμαι 42 ετών και τα τελευταία 7 χρόνια είμαι στο ΣΟΨΥ Πάτρας. Ο Σύλλογος βοήθησε για να γίνει καλύτερη η ζωή μου. Ανάμεσα στα μέλη υπάρχει αλληλοβοήθεια και όλοι μαζί προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτό το βάσανο που λέγεται στίγμα.

Το στίγμα μ' έχει ταλαιπωρήσει σε όλους τους τομείς της ζωής μου: επαγγελματικά, κοινωνικά, προσωπικά αλλά και οικογενειακά. Δεν είναι η ασθένεια και τα συμπτώματα αλλά το στίγμα που βιώνουμε. «Αυτός είναι τρελός», δεν υπάρχει χειρότερη φράση από αυτή. Ο κόσμος θεωρεί ότι όποιος έχει ψυχική διαταραχή είναι επικίνδυνος και κάνει κακό στον άλλο.

Δε φτάνει που έχει το πρόβλημα του και τις δυσκολίες, έχει ν' ακούσει και τι λέει η κοινωνία για κείνον. Η κοινωνία φοβάται, δεν είναι ενημερωμένη. Στα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικό πρόβλημα, έχω να τους πω να κάνουν προσπάθεια και να μην είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους, να ζητήσουν βοήθεια, να μην τους πάρει από κάτω.

Είμαι πολύ χαρούμενη που για δεύτερη χρόνια καταφέραμε να κάνουμε όλοι μαζί διακοπές. Εδώ χορεύουμε, διασκεδάζουμε, γελάμε, γνωριζόμαστε καλύτερα, κάνουμε ομάδες και γενικά είμαστε πιο χαλαροί –νιώθουμε καλυτέρα από το σπίτι μας".

Σήμερα οι φίλοι της υπενθυμίζουν τη δύναμη με την οποία αντιμετώπιζε τα πάντα.

Την Πελαγία θα αποχαιρετίσουν οικογένεια και φίλοι, αύριο Πέμπτη από τον Αγιο Ανδρέα Εγλυκάδας, στις 5 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ