Πάτρα: 2.500 παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

σταθερή αύξηση των επισκεπτών

Η  μετεγκατάσταση και επαναλειτουργία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης από το 2013 στις  αίθουσες του  Παλαιού  Δημοτικού  Νοσοκομείου, αποτέλεσε την αφορμή για την ουσιαστική σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Αυτό καταδεικνύεται αφενός από τη σταθερή αύξηση των επισκεπτών και αφετέρου από την καταλυτική του «παρουσία» και στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου σε συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Πατρών, πραγματοποιήθηκαν πρακτικές ασκήσεις  φοιτητών   του Πανεπιστημίου, με αντικείμενο τις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Η συνεργασία με τα  Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δίνει την δυνατότητα σε πολλά σχολεία να επισκέπτονται το Μουσείο, με τους μαθητές προετοιμασμένους αφού έχουν  επιλέξει με το σχολείο τους  πολιτιστικό πρόγραμμα για την λαϊκή παράδοση.

Την σχολική χρονιά  2015-16, ξεναγήθηκαν   περίπου 2.500 μαθητές από  κέντρα Προσχολικής Αγωγής, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια από την Πάτρα αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις  σε διάφορους συλλόγους  και οργανωμένους  φορείς της πόλης.

Σημαντική είναι και η προσέλευση μεμονωμένων πολιτών, ξένων επισκεπτών και τουριστών που  εντάσσουν στην περιήγησή τους στα αξιοθέατα της  Άνω Πόλης και την  επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (Δωρεά του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών στον Δήμο Πατρέων από το 2012) στεγάζεται στις αίθουσες Χάνσεν του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών (πλατεία Κορύλλων-΄Ανω Πόλη). Το αρχειακό υλικό του Μουσείου αποτελούν ένα σύνολο από ενότητες, που τεκμηριώνουν ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Αναλυτικότερα διαθέτει συλλογές που αφορούν:

          Στην καλλιέργεια της γης και την παρασκευή ψωμιού, στην καλλιέργεια του αμπελιού, στην παρασκευή κρασιού και τσίπουρου, στην κτηνοτροφία, στα αντικείμενα οικιακής χρήσης, στην επεξεργασία του μαλλιού και στην υφαντική με παραδοσιακό αργαλειό. Παρουσιάζεται επίσης υλικό από αστικά παραδοσιακά εργαστήρια όπως: Υφαντική με εργοστασιακό αργαλειό, Πιλοποιείο, Κηροπλαστείο, Υποδηματοποιείο, Σχοινοποιείο και   Τυπογραφείο.

 

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Πατρέων  θα παραμείνει κλειστό  - θερινή περίοδος - από 25 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2610 - 624088, καθημερινά  από τις   10.00 π.μ έως 2.00μ.μ.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών θα παραμείνει κλειστή για  τη θερινή περίοδο από 1η έως 31 Αυγούστου 2016  και θα επαναλειτουργήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, με την συνέχιση της έκθεσης «Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής», από   τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου, η οποία  φιλοξενείται  από τις 27 Ιουνίου.

Την έκθεση «Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής», την οποία έχουν επισκεφθεί περισσότερα  από 600 άτομα έως σήμερα και δεκάδες μαθητές σχολείων,   θα έχουν δυνατότητα να  την επισκεφθούν οι ενδιαφερόμενοι,  από την 1η  έως και τις  24  Σεπτεμβρίου 2016, οπότε και θα ολοκληρωθεί.

 Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ.: 2610 - 624088              

Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 8.30-14.30. Σάββατο: 10.00-14.00

 

                                

 

 

Διαβάστε επίσης