Νίκος Κοτζιάς: Απάνθρωπα τα χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη

Tη λύπη και τη συμπαράστασή του προς όλους τους πολίτες της Τουρκίας εξέφρασε ο υπ. Εξωτερικών

Τη λύπη και τη συμπαράστασή του «προς όλους τους πολίτες της Τουρκίας που χτυπιούνται από την τρομοκρατία», καθώς και τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην τουρκική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοσταθμό του Alpha 98,9.

«Η Ελλάδα δεν χαίρεται από τέτοιου είδους χτυπήματα», τόνισε. «Ίσα-ίσα, είναι απάνθρωπα, είναι ενάντια στην ίδια τη φύση και στη ζωή των ανθρώπων και ολόκληρης της οικουμένης. Είναι αποτελέσματα τυφλής ιδεολογίας, πάθους και εξτρεμισμού».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητα του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και στη βοήθεια που παρείχε κλιμάκιό του στους Έλληνες πολίτες μισή ώρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, από τις 11:30 τα μεσάνυκτα. Παράλληλα τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές, δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να περιλαμβάνεται στα θύματα, ούτε έχει καταγραφεί τραυματίας από το προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη. Συνεχάρη δε τους Έλληνες διπλωμάτες και τους άλλους συνεργάτες του προξενείου που «ήταν άγρυπνοι φρουροί του ελληνισμού και των Ελλήνων πολιτών που ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, και είναι πάρα πολλοί».

Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη φιλία που έχει αναπτυχθεί, ιδιαίτερα με τη Βουλγαρία, αλλά και στη συνεννόηση που επιτεύχθηκε με άλλες βαλκανικές χώρες, καθώς και στα τρίγωνα σταθερότητας που έχουν προωθηθεί μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου και Ελλάδας- Κύπρου- Λιβάνου και Ιορδανίας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη μεγάλη Συνδιάσκεψη που διοργανώνεται με τη συμμετοχή 6 ευρωπαϊκών και 6 αραβικών χωρών στη Ρόδο, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. «Πρακτικές, όλα αυτά», τόνισε, «που βοηθάνε στην σταθεροποίηση της περιοχής και στο να αποτελεί η Ελλάδα πόλο σταθερότητας έναντι, δυστυχώς, των φαινομένων που έχουμε σε άλλες χώρες».

Ερωτηθείς «αν αυτό γίνεται αποδεκτό από την ΕΕ , τώρα που έχουμε και την άλλη υπόθεση, του Brexit...», ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε καταφατικά και αναφέρθηκε στην πρόσκληση που έλαβε η ελληνική διπλωματία την περασμένη Δευτέρα, μαζί με άλλα δέκα κράτη, για τη συνάντηση στη Βαρσοβία, επισημαίνοντας ότι «είναι άξιες απορίας οι κατηγορίες γιατί μιλάμε με τους Πολωνούς που είναι αντιευρωπαϊστές, λες και δεν οφείλουμε ως κράτος-μέλος της ΕΕ να μιλάμε με όλες τις πλευρές», και υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα το πρωί πριν από τη συνάντηση της Βαρσοβίας είχε δει τους Πολωνούς και τις άλλες τρεις χώρες του Βίζεγκραντ, δηλαδή την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, ο Γερμανός ομόλογός ο κ. Σταϊνμάιερ.

«Συνεννοηθήκαμε με τον Σταϊνμάιερ», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και προσέθεσε: «Η πολιτική της Ελλάδας είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα χάσματα στην Ευρώπη, να μην υπάρξει και άλλος κατακερματισμός. Η Ελλάδα, η οποία δεν ανήκει ούτε στις μεγάλες και ισχυρές χώρες, ούτε όμως είναι ένα απλό, νέο κράτος-μέλος της ΕΕ -ήταν το δέκατο κράτος που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ- έχει έναν ειδικό ρόλο. Σίγουρα μας εμπιστεύονται και μπορούμε να συμβάλουμε στο να διαμορφωθούν γέφυρες. Μάλιστα, στην Πολωνία που βρέθηκα, είπα τα εξής, απαντώντας και σε διάφορες αιτιάσεις και απόψεις: Μία παλιά ελληνική παροιμία λέει ότι βρίσκουμε συχνά μπροστά μας σωρούς από πέτρες. Αυτούς τους σωρούς από πέτρες μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε με τρεις τρόπους, από τους οποίους η Ελλάδα απορρίπτει τους δύο πρώτους. Ο πρώτος είναι να πετροβολούμε τους άλλους εταίρους μας στην ΕΕ, ο δεύτερος είναι -όπως με καλεί σήμερα μία εφημερίδα να πράξω- να σηκώσουμε τείχη και να μη μιλάμε σε άλλους, και ο τρίτος είναι να φτιάξουμε γέφυρες συνεννόησης και φιλίας, οι οποίες δίνουν και έναν ιδιαίτερο ρόλο σε μία χώρα μεσαίου μεγέθους, όπως είναι η Ελλάδα».

Ερωτηθείς για της σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας μια κοινή συμφωνία για ένα σχέδιο δράσης των δύο χωρών -στο οποίο θα συμπυκνώνονται όλα τα ζητήματα συνεργασίας από τον πολιτισμό και τη μόρφωση, μέχρι τις επενδύσεις και την οικονομία. «Μετά το καλοκαίρι έχουμε συμφωνήσει, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να έρθει στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψουμε αυτό το μεγάλο σύμφωνο, το κοινό σχέδιο δράσης με τη Γερμανία για τα επόμενα χρόνια», είπε και τόνισε ότι οι δύο χώρας «είμαστε σε μια πορεία ανάπτυξης των σχέσεών μας, αλλά σε ισότιμη βάση και με σεβασμό των δύο πλευρών, τουτέστιν ιδιαίτερα σεβασμό της Γερμανίας απέναντί μας».

«Οφείλω να σας πω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, «ότι ο κ. Σταϊνμάιερ είναι ένας από τους εξαιρετικά προσεκτικούς και σοφούς υπουργούς Εξωτερικών, από αυτούς που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή χημεία και, θα έλεγα, και φιλική σχέση. Και εργαζόμαστε όχι μόνο για την καλυτέρευση και συστηματοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη μας, αλλά και για κοινές συναντιλήψεις για μεγάλα προβλήματα, όπως είναι το προσφυγικό, αλλά και, τώρα, το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είχα μια μεγάλης χρονικής διάρκειας συζήτηση με τον κ. Σταϊνμάιερ, ευρισκόμενος στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, μόλις είχα προσγειωθεί, όπου εκείνος με ενημέρωνε για τη συνάντηση στην Πράγα με τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, που στο μεταξύ είχαν φτάσει στη Βαρσοβία. Δηλαδή έχουμε μια πάρα πολύ τακτική επικοινωνία και αλληλοπληροφόρηση για τις απόψεις και τις δράσεις μας. Δεν είναι ο μόνος, με πάρα πολλούς συναδέλφους μου έχω μια τέτοια επικοινωνία».

Τέλος, απαντώντας σχετικά με τον ρυθμό έκδοσης των θεωρήσεων βίζας στη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όλες οι αιτήσεις ικανοποιούνται πια και ήδη για ένα αρκετό χρονικό διάστημα τις είχαμε καλύψει όπου υστερούσαμε» Εξήγησε δε ότι αναβαθμίστηκε το λογισμικό μας σύστημα, προσελήφθη επιτόπιο προσωπικό και εστάλησαν δέκα διοικητικοί από άλλες πρεσβείες μας στο εξωτερικό. Τονίζοντας ότι τώρα έχουμε ένα προσωπικό πέντε φορές μεγαλύτερο και ευχαρίστησε και τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα για τους δεκαπέντε καλά εκπαιδευμένους Έλληνες αστυνομικούς που εστάλησαν εκεί.

Διαβάστε επίσης