Απαράδεκτη η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ηλίας Καματερός

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης επεσήμανε ότι «κανείς δεν υποστήριζε την αύξηση».

Κατά την συζήτηση ερώτησης στην Βουλή ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ σημειώνοντας: «Νομίζω ότι κανένας σε αυτήν την αίθουσα δεν υποστήριζε αυτήν την αύξηση. Να θυμίσω, όμως, ότι ήμασταν υποχρεωμένοι σαν κυβέρνηση να το κάνουμε, διότι είχαμε μπροστά μας τον ν.4336 και τον ν.4334, οι οποίοι ψηφίστηκαν από 221 και 229 βουλευτές αντίστοιχα, νόμοι οι οποίοι μας δέσμευαν για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Κάναμε επιλογή να μην επιβαρύνουμε τα νησιά που είναι στα ανατολικά μας σύνορα και τα νησιά τα οποία δέχονται προσφυγικές ροές. Αναγκαστικά επιλέχθηκε η άλλη κατηγορία των νησιών και νομίζω ότι έχει κατατεθεί η σχετική επιχειρηματολογία».

 
«Μπορεί να μην χρησιμοποιούσα τον χαρακτηρισμό 'εγκληματικό' για το ότι ψηφίσαμε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά είναι απαράδεκτο. Ήταν από τα ένα, δύο στοιχεία που υπήρχαν για την αναγνώριση της νησιωτικότητας και αυτό το καταργήσαμε. Ξέρουμε πώς έγινε, ξέρουμε κάτω από ποια πίεση έγινε, ξέρουμε την πίεση των δανειστών και ξέρουμε ότι όποια κυβέρνηση και να ήταν -και οι προηγούμενες κ.λπ.- θα αναγκαζόταν να το καταργήσει. Μάλιστα, εμείς καταφέραμε να γίνει σταδιακά και μέχρι τότε προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει. Να τελειώσω, όμως, με την αντισυνταγματικότητα: Το άρθρο 101 του Συντάγματος αναφέρει σαφώς ότι πρέπει κάθε νομοθέτημα να λαμβάνει υπόψη του τι επιπτώσεις θα έχει στα νησιά», ανέφερε.

naftemporiki.gr