Πακτωλός χρημάτων !

του απόστολου ι. βουλδή

Χρειάστηκε να περάσουν 17 ώρες διαπραγμάτευσης για να ενημερωθούμε πως πολεμήσαμε μεν, πέσαμε ηρωικώς δε, και αποκτήσαμε αίφνης το 3ο μνημόνιο.

Τώρα απαιτήθηκαν συζητήσεις 11 ωρών, έως ότου οι εταίροι- δανειστές μας αποφανθούν πως τα θετικά σχόλια για την πορεία μας στον κακοτράχαλο δρόμο των μνημονίων , είναι αρκετά για να εκταμιευθεί δόση των δανεικών που έχουμε ζητήσει (με απαχθείς όρους).

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σημειώνοντας πως το τρένο της ανάπτυξης μπήκε στις ράγες. Θεωρούν οι αξιωματούχοι των υπουργείων ότι τα 7,5 δις. της πρώτης δόσης , τον ερχόμενο μήνα και τα άλλα 2,8 δις. ,που θα έλθουν με τις φθινοπωρινές μπόρες, θα καλύψουν τις ανάγκες που δημιούργησαν χρόνια ύφεσης.

Είναι αλήθεια πως οι αμφίσημες δηλώσεις στελεχών, του κυβερνητικού επιτελείου, δεν προοιωνίζουν ανάλογες ημέρες.

Τα εισπρακτικά μέτρα ύψους 2 δις. που πρόσφατα ενέκρινε το Κοινοβούλιο δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ποιοί θα είναι οι χαμένοι αυτής της παρτίδας.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά η συγκυβέρνηση καλλιεργεί υπέρμετρες προσδοκίες για τον πακτωλό των χρημάτων που έρχονται.

Λησμονούν ,ωστόσο, πως από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να αποπληρώσουμε δόσεις του δανείου, ύψους 3,7 δις.

Εν ολίγοις μας δίνουν με δόσεις δανεικά για να αποπληρώσουμε τα χρέη μας.

Αν από αυτό το ιδιότυπο αλισβερίσι προκύψει πλεόνασμα και πόσο , μόνο οι εξουσιαστές το γνωρίζουν.

Κι αν θα βρεθούν τα 3,7 δις. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ώστε να πέσει «ζεστό χρήμα» στην αγορά –όπως προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup- ο χρόνος και οι αποφάσεις του Μαξίμου θα δείξουν.

Εκείνο που για μια ακόμη φορά είναι ορατό , δια γυμνού οφθαλμού, είναι οι μεγάλες προσδοκίες που γεννήθηκαν τα επόμενα δευτερόλεπτα των ανακοινώσεων από τις Βρυξέλλες.

Κάποιοι παρότι έχουν πάθει δεν έχουν μάθει να κρατούν μικρό καλάθι, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός. Και συνεχίζουν την γνωστή τακτική του σωτήρα που έρχεται για να σπάσει τα δεσμά της φτωχοποίησης του λαού…

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ