Στο ΣτΕ προσέφυγαν γιατροί κατά των αποσπάσεων τους

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Παράνομη και αντισυνταγματική ζητεί από το ΣτΕ να κριθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ) την απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Μάρτιο και επιτρέπει την απόσπαση γιατρών και οδοντιάτρων, χωρίς τη συναίνεσή τους, από οποιαδήποτε φορέα υγείας, πχ νοσοκομεία ή κέντρα υγείας σε άλλον φορέα υπηρεσιών υγείας.

Η υπουργική απόφαση, προβλέπει ότι δύο διοικητές μπορούν να μεταθέσουν για 6 μήνες σε άλλον φορέα, χωρίς την συναίνεσή τους ενώ η απόσπαση μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο εφόσον συναινέσει ο γιατρός. 

Στην προσφυγή της η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η υπουργική απόφαση καταστρατηγεί τις συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 103 για τις μεταθέσεις, όπως και την αρχή του ορθολογικού προγραμματισμού και στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας που κατοχυρώνει το άρθρο 21 του Συντάγματος.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι πλήττονται άμεσα και δυσμενώς από την εν λόγω απόφαση καθώς «επηρεάζεται δυσμενώς η υπηρεσιακή και εργασιακή ασφάλεια, δυνάμενοι να αποσπασθούν, παρά τη θέλησή τους, οποτεδήποτε από οποιοδήποτε φορέα σε οποιοδήποτε φορέα και μάλιστα οπουδήποτε ανά τη επικράτεια, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα εγγυήσεις».