Πατρινός επιχειρηματίας ο "εγκέφαλος" της σπείρας αρχαιοκάπηλων που συνελήφθησαν στην Κόρινθο - Κρίθηκε προφυλακιστέος - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

"Ξεσκόνιζαν" αρχαιολογικό χώρο στο Ξυλόκαστρο

Τον δρόμο για τις φυλακές θα πάρει τις επόμενες ώρες ο "εγκέφαλος" της σπείρας αρχαιοκάπηλων, που δρούσε τους τελευταίους πέντε μήνες σε αρχαιολογικό χώρο στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, πρόκειται για Πατρινό, που τα προηγούμενα χρόνια δραστηριοποιείτο στο χώρο της νύχτας, διατηρώντας γνωστό μπαρ, ενώ το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα. Σήμερα οδηγήθηκε ενώπιων του Ανακριτή Κορίνθου, όπου μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος με την σύμφωνα γνώμη και του Εισαγγελέα.

Όπως είχε γράψει το tempo24.gr, σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από άνδρες της Ασφάλειας Πατρών, σε Ξυλόκαστρο και Πάτρα, συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και ένας 58χρονος Αλβανικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματιστήκε δικογραφία  κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζονται.

arx3.jpg

arx4.jpg

arx1_0.jpg

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική ομάδα η οποία πραγματοποιούσε λαθρανασκαφές τους, τελευταίους πέντε μήνες, μέσα σε αρχαιολογικό χώρο στο Ξυλόκαστρο Κορίνθου.

Για την υπόθεση αυτή πραγματοποιήθηκε, σήμερα νωρίς το πρωί συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν σε Πάτρα και Ξυλόκαστρο, πέντε μέλη της εγκληματικής ομάδας και συγκεκριμένα τέσσερις ημεδαποί άνδρες ηλικίας 61,58,40 και 36 ετών και ένας 50χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και έναν 38χρονο υπήκοο Αλβανίας τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι ο 58χρονος (αρχηγός) είχε συστήσει, προ πενταμήνου τουλάχιστον, υποβοηθούμενος από τον 40χρονο (υπαρχηγό), εγκληματική ομάδα με σκοπό να πραγματοποιήσουν λαθρανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο, στη Θέση Σκάλα, Θροφαρίου, Ξυλοκάστρου.

Για το σκοπό αυτό τα μέλη της είχαν εφοδιαστεί με ειδικό εξοπλισμό, αποτελούμενο από ανιχνευτές μετάλλων, σκαπτικά εργαλεία, υποστυλώματα, μεταλλικές σκαλωσιές, σχοινιά αναρρίχησης, αμαξίδιο εκχωμάτωσης και πραγματοποιούσαν λαθρανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο 58χρονος αρχηγός καθόριζε με τη χρήση των ανιχνευτών μετάλλου, τις ακριβείς θέσεις όπου θα πραγματοποιούνταν οι ανασκαφές, ενώ επιπλέον είχε διαμοιράσει τους ρόλους στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τα οποία είτε αναλάμβαναν τη φύλαξη του χώρου, είτε εκτελούσαν εργασίες.

Οι δράστες είχαν διανοίξει, μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο, δύο oοριζόντιους αγωγούς, με το μήκος τους να ξεπερνά τα δέκα μέτρα, στους οποίους φαίνονταν σε αρκετά σημεία αρχαία λοξεύματα, ενώ στην οροφή τους υπήρχε υδραυλικό κονίαμα, ευρήματα τα οποία παραπέμπουν σε αρχαίο υδραγωγείο Ρωμαϊκής περιόδου, σύμφωνα με εκτίμηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και στις οικίες των δραστών οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά:

• Τρείς ανιχνευτές μετάλλου,

• Διάφορα σκαπτικά εργαλεία,

• Σχοινιά αναρρίχησης - καταρρίχησης,

• Υποστυλώματα,

• Μεταλλικές σκαλωσιές,

• Αμαξίδιο εκχωμάτωσης,

• Γάντια εργασίας,

• Δίχτυ προστασίας,

• Δύο αυτοκίνητα,

• Τρείς χρυσές λίρες,

• Ένα μετάλλιο που χρονολογείται έτους (1.912).

• Το χρηματικό ποσό των (345) ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου

Διαβάστε επίσης