Οι 4 συνήθειες που καταστρέφουν τα μάτια σας

ΜΗΝ ΡΙΣΚΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ

Ξέρουμε πως η φροντίδα του εαυτού μας είναι άκρως σημαντική. Πολλοί επικεντρώνονται στην διατροφή, στην άσκηση και στην περιποίηση της επιδερμίδας, πιστεύοντας πως αυτά αρκούν, ξεχνώντας ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματος... τα μάτια.

Η όραση είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διακινδυνεύουν αυτή την αίσθηση, έχοντας καθημερινές συνήθειες που προκαλούν ζημιά. Μπορεί η επίδραση στα μάτια να μην είναι άμεση, αλλά δημιουργούνται μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Οι 5 συνήθειες που καταστρέφουν τα μάτια σας

Κοιμάστε με το μακιγιάζ

Μελέτη έδειξε πως τα 3/4 των γυναικών στη Βρετανία κοιμούνται χωρίς να ξεβάφονται. Το 67% δήλωσε πως συνήθως αυτό συμβαίνει μετά από κάποια βραδινή έξοδο, ενώ το 23% μένει με το make up για να φαίνεται πιο ελκυστικό στον σύντροφό του.

«Συνήθειες όπως αυτή μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, που μπορούν να βλάψουν τα μάτια μακροπρόθεσμα», τονίζει η Ρόρι Πάσμορ, διευθύνων σύμβουλος στην Optegra Eye Health Care.

Ακόμα και μετά από μια κουραστική ημέρα φροντίστε να αφαιρέσετε το make up σας, για χάρη των ματιών και του δέρματός σας.

Δεν προσέχετε με τους φακούς επαφής

Είτε τους αφήνετε όλο το βράδυ στα μάτια της, είτε τους κρατάτε περισσότερο απ' όσο αναφέρουν οι οδηγίες χρήσεις τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και μακροπρόθεσμες βλάβες.

Ερευνητές από το New York University School of Medicine διαπίστωσαν πως όσοι φορούν φακούς επαφής έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν βακτήρια δέρματος στα μάτια τους, εξαιτίας της αλλαγής φακών και της επαφής με το μάτι.

Δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Το να μην μην φοράτε γυαλιά ηλίου έχει επιπτώσεις στα μάτια σας, καθώς οι ακτίνες UV είναι απίστευτα ισχυρές και δεν πρέπει να υποτιμούνται. Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, οι πιο επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη και μορφές καρκίνου, ενώ πιστεύεται πως παίζει ρόλο στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, της κύριας αιτίας απώλειας όρασης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Απολαύστε τον ήλιο φορώντας γυαλιά ηλίου, προστατεύοντας έτσι τα μάτια σας.

Δεν ξεκολλάτε από την οθόνη

Από την οθόνη του υπολογιστή μέχρι αυτή του κινητού σας, ο χρόνος που απαιτεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής να περνάτε μπροστά από οθόνες, καταπονεί τα μάτια σας. Πέρα από αυτό, προκαλεί πονοκεφάλους, κάνει θολή την όρασή σας και δημιουργεί ξηροφθαλμία.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρύνεστε από τις οθόνες και να εστιάζετε σε μακρινά αντικείμενα, π.χ κοιτάξτε για ένα λεπτό πάνω από το παράθυρο.  



 

Διαβάστε επίσης