Πάτρα: Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι απόπειρες αυτοκτονίας - Μετά την κατανάλωση χαπιών από νεαρή, νέο περιστατικό με 20χρονο

Ευτυχώς είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους - Συμβουλές από ψυχολόγους

Δυστυχώς όσο και θετικές σκέψεις να γίνονται, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν αντέχουν, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ψυχολογικά, στρεσσάρονται διαρκώς και τα αποτελέσματα είναι πολλές φορές καταστροφικά για τους ίδιους και τους οικείους τους.

Οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί και αυτό φαίνεται πολύ περισσότερο από τα στοιχεία που δίνουν κατά καιρούς οι Αρχές στη δημοσιότητα.

Στην Πάτρα, μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν δύο απόπειρες αυτοκτονίας από νέους ανθρώπους.

Από τη μία η 29χρονη την οποία πρόλαβαν εγκαίρως οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης Πατρών.

Μία νέα απόπειρα αυτοκτονίας έγινε πριν λίγες ώρες, όπως πληροφορείται το tempo24.gr από έναν 20χρονο ο οποίος κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα χαπιών προσπαθώντας να βάλει τέλος στη ζωή του.

Το περιστατικό σημειώθηκε μέσα στο σπίτι του στην Πάτρα, με την μητέρα και τον αδελφό του να βρίσκουν τον νεαρό σε λιπόθυμη κατάσταση.

Τελικά τον μετέφεραν άμεσα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγίος Ανδρέας», όπου υπεβλήθη από τους γιατρούς σε πλύση στομάχου.

Να θυμίσουμε πως μόλις χθες το μεσημέρι οι αστυνομικοί εντόπισαν στην περιοχή του Ρίου μια 29χρονη κοπέλα η οποία είχε οδηγήσει μέχρι εκεί με το αυτοκίνητό της.

Η οικογένειά της ενημέρωσε την Αστυνομία και γρήγορα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης Πατρών, οι οποίοι μετά από επισταμένες αναζητήσεις υπό την καθοδήγηση του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων, εντόπισαν την νεαρή, εντός του αυτοκινήτου της, χωρίς τις αισθήσεις και την μετέφεραν σε νοσοκομείο της Πάτρας.

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκαν τρεις κενές καρτέλες (30 θέσεων συνολικά) ηρεμιστικών χαπιών και μια φιάλη οινοπνευματώδους ποτού.
 

Οδηγίες από ψυχολόγους και ειδικούς

Κατά καιρούς οι ειδικοί δίνουν ορισμένες συμβουλές στις οικογένειες ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει τάσεις αυτοκτονίας:

Αν παρατηρήσουμε ότι ένα μέλος της οικογένειάς μας ή ένας φίλος συμπεριφέρεται με τρόπο που φανερώνει ότι θα διαπράξει αυτοκτονία, μην ρισκάρετε να διαχειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας, χωρίς βοήθεια. Αναζητήστε βοήθεια από ένα ψυχολόγο ή ψυχίατρο όσο γρηγορότερα γίνεται.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου το άτομο αυτό ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί ώσπου να περάσει η αυτοκτονική τάση. Η αυτοκτονία μπορεί να προληθφεί αν δούμε τα σημάδια και δράσουμε εγκαίρως.

Σε αυτήν την περίοδο χρειάζεται να είμαστε περισσότερο κοντά και πιο υποψιασμένοι με τους δικούς μας ανθρώπους, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια είναι ισχυρός σύμμαχος στην επισήμανση της αυτοκτονίας. 

Σήμερα στο άκουσμα της αυτοκτονίας, ο άνθρωπος δεν σοκάρεται όπως παλιότερα.

Στην εσωτερική, ασυνείδητη, συναισθηματική σύγκρουση με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση, κερδίζει η δεύτερη και κρίνεται σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα μίας κρίσης που δεν έχουμε βιώσει ξανά στην Ελλάδα.

Εξηγείται σαν γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δεν αντέχουν και επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν. Αυτός ο τρόπος δεν διαφέρει σε τίποτα όμως από μία παραίτηση.

Μία απόσυρση από τη ζωή, η οποία είναι προϊόν πολύπλοκου συναιθσηματικού δρόμου, επιλέγεται με ασαφή ψυχολογικά κριτήρια, με προσωποκεντρικό άξονα και παρόρμηση της στιγμής, με την κρίση να ορίζεται ως αφορμή για να βγει ένα γραμμικό συμπέρασμα που απέχει πολύ όμως από την πραγματικότητα.

Το άτομο εκείνη τη στιγμή, τσεκάρει το μέλλον, ζυγίζει την κατάσταση, η αβεβαιότητα κερδίζει και επιβεβαιώνει την αδυναμία του να προχωρήσει και να παλέψει για τον εαυτό του. Είναι η ήττα της ανθρώπινης ζωής. 

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και με τα αρνητικά συναισθήματα να ξεχειλίζουν, η οργή, ο θυμός και η απόγνωση παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα. Τι μπορείτε να κάνετε:

 Αν νιώθετε παρόμοια, μοιραστείτε τα αμέσως με ανθρώπους του συγγενικού ή φιλικού σας περιβάλλοντος, άτομα δηλαδή που είναι δίπλα σας, τους έχετε εμπιστοσύνη και σίγουρα θα σας ακούσουν.

Εκείνοι θα σας βοηθήσουν να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο και να αναγνωρίσετε τα σημάδια της αυτοκαταστροφής.

Μην κρατάτε μέσα σας κανένα συναίσθημα, καμία σκέψη για ο,τιδήποτε αυτοκαταστροφικό. Είναι σίγουρο ότι με το να το κρατάτε κρυφό, το καλλιεργείτε και θα φτάσετε υποσυνείδητα στο αρνητικό συμπέρασμα που από την αρχή επεδιώκατε.

Βάλτε ξανά στη ζωή σας καθημερινά πράγματα που σας ευχαριστούσαν, όπως μία βόλτα στην παραλία ή σε ένα πάρκο, γυμναστική ή ό,τι άλλο σας κάνει υπερήφανους. Κρατήστε ψηλά την αυτοεκτίμησή σας, αξίζετε περισσότερα από ό,τι σκέφτεστε αυτή τη στιγμή για τον εαυτό σας.

Προσπαθήστε να εστιάσετε στις επιτυχίες της ζωής σας και αποφύγετε τον ετεροκαθορισμό. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από τις συνθήκες και να γίνετε μέρος του όλου. Ο στόχος εδώ είναι, να μπορέσετε να αναδείξετε τα σημαντικά που κάνετε και έτσι να πάρετε δύναμη από αυτά. Μοιραστείτε τα με φίλους, συγγενείς και γνωστούς για να πάρετε ανατροφοδότηση.

Μείνετε συνεπείς στη θεραπεία που θα σας υποδείξει ο ψυχολόγος/ψυχίατρος. Ο αγώνας είναι δύσκολος και απέναντι σε αίτια αθέατα ή που φαντάζουν τρομακτικά. Όμως η θεραπευτική διαδικασία θα σας βοηθήσει να εμπιστευθείτε ξανά τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας. Κυρίως, θα ενισχύσει την διάθεσή σας για το μοίρασμα των φόβων σας. Ο φόβος όταν μοιράζεται, διαλύεται και δίνει τη θέση του στην ανακούφιση της συντροφικότητας και σταδιακά στη δύναμη και την αναζωογόνηση.

Η επιθυμία για βοήθεια και η αναζήτηση αυτής από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, είναι τα πρώτα βήματα για την ματαίωση της αυτοκτονίας. 

Διαβάστε επίσης