Στο Αίγιο για την Παναγία Τρυπητή σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Στη Δίβρη το Σάββατο

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Με την παρουσία του Εξοχώτατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, το Αίγιο τιμά φέτος την Πολιούχο του Παναγία Τρυπητή, σήμερα, 21 Απριλίου.ενώ το Σάββατο το πρωί, θα μεταβεί στη Δίβρη όπου και θα εγκαινιάσει το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Πρόκειται για το «αρχοντικό Πετραλιά», το οποίο παραχωρήθηκε από την πρώην Υπουργό Φάνη-Πάλη Πετραλιά και την αδελφή της Τίτη Ψιλάκη-Πετραλιά, στο Δήμο. Το Αρχοντικό, φιλοξενεί αντιπροσωπευτικό δείγμα από την εξαιρετική συλλογή Ολυμπιακών αναθημάτων του Επαμεινώνδα Πετραλιά, μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και Πρόεδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και παράλληλα μυεί τον επισκέπτη στην εξέχουσα ιστορική πορεία της Δίβρης, κυρίως μέσα από κειμήλια της οικογένειας Πετραλιά.
Το πρόγραμμα της φετινής Ιεράς Πανηγύρεως έχει ως εξής:

Την παραμονή Πέμπτη 20η Απριλίου, ώρα 7.00' μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, συμπαραστατουμένου υπό του Μητροπολίτη Αμβροσίου και άλλων Αρχιερέων. Θα επακολουθήσει Αγρυπνία, η οποία θα αρχίσει την 11η βραδινή της Πέμπτης 20ης Απριλίου και θα τελειώσει την 2.30' πρωϊνή της Παρασκευής.

Την ημέρα της γιορτής, Παρασκευή 21 Απριλίου και ώρα 8.00' πρωϊνή θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ο οικείος Μητροπολίτης κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ.

Την 10.45' π.μ. της ίδιας ημέρας, θα ξεκινήσει η λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος Της Θεοτόκου, ξεκινώντας από το Ιερό Προσκύνημα και ακολουθώντας την καθιερωμένη διαδρομή (Μιχαλακοπούλου, Κλ.Οικονόμου, Ερμού, Ασημάκη Φωτήλα, Πλατεία Αγίας Λαύρας). Τιμές θα αποδώσουν Τμήμα Στρατού και των τριών όπλων, καθώς και της ΕΛ. ΑΣ. Την πομπή θα πλαισιώσουν πλήθος Φιλαρμονικών, σχολικά και προσκοπικά τμήματα. Μετά το πέρας της τελετής στην πλατεία Αγίας Λαύρας, η Ιερά Θαυματουργή Εικόνα θα επιστρέψει με στρατιωτικό όχημα και με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, πίσω στο Ιερό Προσκύνημα. Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους, στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό.

Εξάλλου, ενόψει της εορτής, αυτές τις ημέρες θα είναι ανοιχτά και το παλιό και το νέο λιμάνι Αιγίου, στη διάθεση των προσκυνητών και των οχημάτων τους. Όσοι έρχονται από την οδό Μενελάου της Μυρτιάς, θα εξυπηρετούνται στο νέο λιμάνι και όσοι έρχονται από Ζωοδόχου Πηγής στο παλιό.

25