Πρόταση ονοματοθεσίας της πλατείας στην Περιβόλα προς τιμής του αντιδικτατορικού αγωνιστή Κ. Κάππου

Από πέντε δημοτικούς συμβούλους

Κατατέθηκε στις 04.04.2017 στην αρμόδια Επιτροπή Ονοματοθεσίας του Δήμου Πατρέων από πέντε δημοτικούς συμβούλους η ακόλουθη πρόταση ώστε να συζητηθεί ως προ ημερησίας διατάξεως θέμα στη συνεδρίασή της, της 06.04.2017. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή με την υπόσχεση ότι το θέμα θα συζητηθεί αμέσως μετά το Πάσχα.  

Συγκεκριμένα η πρόταση ονοματοθεσίας πλατείας προς τιμή του αντιδικτατορικού αγωνιστή Κώστα Κάππου όπως εστάλη:

Προς

-Επιτροπή ονοματοθεσίας Δήμου Πάτρας,                                                             αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Στάμος, Διεύθυνση Πολ. Σχεδιασμού, τμήμα κυκλ.σχεδιασμού

-Πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Κ.Γεροπαναγιώτη

Συμπληρώνονται φέτος 50χρόνια από την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής χούντας του ’67 στη χώρα μας. Η ιστορική συλλογική μνήμη έχει χρέος να ανατρέχει και να τιμά όσους επωνύμους και ανώνυμους υπερασπίστηκαν τις αξίες της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα.

Μια εμβληματική  μοναδική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα υπήρξε ο Κώστας Κάππος. Φυλακίστηκε, βασανίστηκε όσο κανένας άλλος χωρίς να λυγίσει στα κολαστήρια της χούντας. Χωρίς να εξαργυρώσει ποτέ τα σημάδια και τις χαρακιές που άφησαν στο πρόσωπο και στο σώμα του οι βασανιστές του.

Ο  Κώστας Κάππος, όπως ο ίδιος δήλωνε, δεν ήταν «θύμα της χούντας», αλλά ένας κομμουνιστής, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα που πίστευε βαθιά «ότι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν γίνονται» .

Αυτό όρισε όλη του τη πορεία, είτε στις φυλακές και τις εξορίες της χούντας, είτε ως βουλευτής του ΚΚΕ από το 1974 μέχρι το 1989,  είτε στη μετέπειτα δράση του ως αγωνιστής ,κομμουνιστής  της αριστεράς που δεν είχε ανάγκη τα οικόσημα και τις σφραγίδες για να σταθεί όρθιος και μπροστάρης στις αναζητήσεις του.

Αυτό αφήνει και σε μας παρακαταθήκη.

Θέλοντας να τιμήσουμε κατ΄ ελάχιστο αυτό το σεμνό, ασυμβίβαστο αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα προτείνουμε να ονομαστεί η ανώνυμη πλατεία στη Περιβόλα (Γ2783(μεταξύ των οδών Μενεξένου και πλησίον Αριστοτέλους )) σε πλατεία Κώστα Κάππου. Αυτό θα αποτελέσει  τιμή για τη πόλη μας και τους δημοκρατικούς της αγώνες.

Πιστεύουμε ότι στη πρόταση μας αυτή θα ανταποκριθεί η επιτροπή ονοματοθεσίας και η δημοτική αρχή.

Πάτρα 4/4/17

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Κώστας Σπαρτινός

Ουρανία Μπίρμπα

Ηλίας Γρηγόρης

Ιωάννης Τσιμπούκης

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος