Να κλείσει και η μεσογειακή οδός για τους μετανάστες ζητεί η Αυστρία

Αυστριακός υπουργός κάνει λόγο για «εισιτήριο για την Ευρώπη»

Έναν και πλέον χρόνο μετά το αμφιλεγόμενο κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων για μετανάστες και πρόσφυγες, στο οποίο η χώρα του έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα, μέλος του συγκυβερνώντος, κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, υποστηρίζει το κλείσιμο και της μεσογειακής οδού.

Ο Αυστριακός υπουργός κάνει λόγο για «εισιτήριο για την Ευρώπη», το οποίο, κατά την άποψή του, δίνεται σε μετανάστες όταν ανθρωπιστικές οργανώσεις ή η ιταλική ακτοφυλακή διασώζουν σε ανοικτό πέλαγος ανθρώπους που κινδυνεύουν.

«Μία διάσωση σε ανοικτό πέλαγος δεν μπορεί να είναι ένα εισιτήριο για την Ευρώπη, γιατί με τον τρόπο αυτό δίνεται στα χέρια των οργανωμένων διακινητών κάθε επιχείρημα για να συνεχίζουν να πείθουν τους ανθρώπους σε φυγή για οικονομικούς λόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σομπότκα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών κινηθούν περισσότεροι άνθρωποι προς την Ευρώπη, υπάρχουν στενές επαφές με την Ιταλία για κλείσιμο του «περάσματος του Μπρένερ» στα αυστρο-ιταλικά σύνορα, και όπως τονίζει στις δηλώσεις του, «η Αυστρία είναι σε θέση να κλείσει τα σύνορα εντός ολίγων ωρών».

Το Μπρένερ είναι ο συνοριακός σταθμός με την Ιταλία, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνότερα από τους μετανάστες, καθώς, έχοντας ως προορισμό τους τη Γερμανία ή τις σκανδιναβικές χώρες, για τους περισσότερους από αυτούς η Αυστρία είναι μόνο χώρα διέλευσης.

Το κλείσιμο της «Διαδρομής των Βαλκανίων» είχε αποφασιστεί πέρυσι τον Φεβρουάριο σε Διάσκεψη στην Βιέννη για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς είχαν συγκαλέσει άτυπα τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, αλλά όχι από την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ