Απομάκρυνση της λύσης του Κυπριακού «βλέπει» η Αθήνα

πού το πάει ο Σουλτάνος μετά την εκλογική του νίκη

Τις πρώτες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στο Κυπριακό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για το πού το πάει ο Σουλτάνος μετά την εκλογική του νίκη. Οι πρώτες εκτιμήσεις, ωστόσο, δεν είναι ευοίωνες.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι κατ’ αρχήν η λύση του Κυπριακού απομακρύνεται, καθώς η διαφορά που έλαβε ο Ερντογάν οφείλεται στα εθνικιστικά κόμματα, με τα οποία ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα επιδιώξει ρήξη.

Πολύ περισσότερο που -όπως εκτιμούν οι ίδιες ανώτατες διπλωματικές πηγές- ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση που θα ακολουθήσει της μικρής διαφοράς της επικράτησής του, θα προσφύγει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε πρόωρες κάλπες, γεγονός που θα εντείνει την εσωστρέφειά του, τη δυνατότητα να προβεί σε συμβιβασμούς και σε συνέχιση της επιθετικότητάς του στο Αιγαίο.

Το βέτο, άλλωστε, που θέτει η Άγκυρα για το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ δεν αποκλείει περαιτέρω ένταση στην περιοχή της Κύπρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ιδίως, εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, γεγονός που θεωρείται από τους Ευρωπαίους ότι ο Ερντογάν έχει αποφασίσει για να ανακόψει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Το ίδιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και το εάν ο Ερντογάν θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του στους Κούρδους, γεγονός που μεταξύ άλλων ενδέχεται να αυξήσει την προσφυγική πίεση προς την Ελλάδα, αλλά και η τυχόν διάψευση των προσδοκιών της Άγκυρας για τον ρόλο που επιδιώκει να έχει στο Ιράκ και τη Συρία, κάτι που θα παίξει ασφαλώς σημαντικό ρόλο στον διεθνή προσανατολισμό της.

Οι εξελίξεις στα παραπάνω θέματα, αλλά και οι απαντήσεις που θα επιλέξει να δώσει ο Ερντογάν-που μετά το δημοψήφισμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν έχει δώσει δείγματα γραφής- θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό και την πορεία της τουρκικής οικονομίας το επόμενο διάστημα. Αν, δηλαδή, αυτή θα σταθεροποιηθεί στον βαθμό του δυνατού ή εάν θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό σύστημα της γειτονικής μας χώρας.

Μήνυμα στην Άγκυρα: Στηρίζουμε τη σταθερότητα και τη δημοκρατία

Εξάλλου, μήνυμα υποστήριξης της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην Τουρκία έστειλε η ελληνική πλευρά, μέσω κυβερνητικών πηγών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, παράλληλα, όμως, με την επισήμανση, ότι η Αθήνα θέλει μια Άγκυρα, αρωγό στο διάλογο και τη συνεργασία, στη βάση του αλληλοσεβασμού.

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές», ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου, επισημαίνοντας:

«Εμείς στηρίζουμε τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μια Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και τη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης