Το μουσικό σύνολο "Χαμένες Πόλεις" συναντά τον Ziad Rajab στο θέατρο act

ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ JAMES WYLIE

​Το μουσικό σύνολο Χαμένες Πόλεις είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα, που μου δίνει την ευκαιρία να αναζητήσω και να εκφράσω τις πιο πρόσφατες περιπέτειες μου στη μουσική και τον πολιτισμό. Λειτουργεί σαν άγκυρα ή σαν ένας πυρήνας, ο οποίος δημιουργεί τη βάση για να πηδήξω σε καινούργιους μουσικούς κόσμους. Επίσης είναι ένας τρόπος να φέρω κοντά μουσικούς και φίλους, που εκτιμώ και θαυμάζω. Παρόλο που κατά καιρούς το σχήμα αλλάζει μορφή και ενορχήστρωση, δεν χάνει ποτέ τον σκοπό του: την ομορφιά και μελωδία.

‘It was the Darkest of Winter Nights…’ (2016) - Οι “Χαμένες Πόλεις" συναντούν τον Ziad Rajab. 

Μια σύνθεση που βασίζεται σε μία πρωτότυπη ιστορία και εικόνες και περιγράφει την κυκλικότητα της ζωής, το μπέρδεμα και την τύφλωση που βιώνουν οι άνθρωποι μπροστά της. Τα κείμενα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον ZiadRajab και το οπτικό υλικό στοιχειοθετήθηκε από την καλλιτέχνιδα Δέσποινα Χαμαμτζή (Παρίσι-Αθήνα).

James Wylie - ιρανικό καμαντσέ, σαξόφωνο και σύνθεση/κείμενα

Νίκος Παραουλάκης - νεϊ

θύμιος Ατζακάς - ούτι

Ηλέκτρα Μιλιάδου - βιόλα ντi γκάμπα

Νίκος Βαρελάς - κρουστά 

Αλέξανδρος Ριζόπουλος - κρουστά 

Fausto Sierakowski - σαξόφωνο

και

Ziad Rajab - φωνή και ούτι

Δέσποινα Χαμαμτζή - ζωγραφιές

Αλέξανδρος Σειταρίδης - προβολές/animation

‘It was the Darkest of Winter Nights…’ (2016) - Οι “Χαμένες Πόλεις" συναντούν τον Ziad Rajab. 

στο θέατρο act, Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα

την Κυριακή 23 Απριλίου στις 21.00

Διάρκεια 1 ώρα, 5-15 λεπτά

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Πληροφορίες: 6980383168

Βιογραφικά:

JAMES WYLIE

Ο σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας και συνθέτης James Wylie, πρόσφατα εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία, μέσα από τη κλασική παιδεία. Μετά από την πρώτη του επαφή με το πιάνο και το βιολί κατέληξε στο σαξόφωνο, μελετώντας τη jazz και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

Σαν performer είναι ενεργός διεθνώς και έχει βραβευθεί με σημαντικά βραβεία και υποτροφίες από φορείς όπως οι «Aotea Performing Arts Trust» και «Woolf Fisher Trust». Με αφορμή τις βραβεύσεις αυτές συνέχισε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστώνης όπου και αποφοίτησε το 2010 με Masters of Music in Jazz Performance. Επιπλέον, έχει διδαχθεί μουσική με διεθνείς μουσικούς όπως οι Hayden Chisholm, Σωκράτης Σινόπουλος, Frank Gratkowski, Anthony Coleman, Jerry Bergonzi, Allan Chase, Dominique Eade, John McNeil, Cecil McBee, Bill McHenry, Tony Malaby και Chris Cheek. Το 2011, ο James μετακινήθηκε στο Βερολίνο, εργαζόμενος πλέον σε συνεχή project μουσικής, χορού, θεάτρου και μουσικού θεάτρου.

Έχει εμφανιστεί με τους Gunther Schuller, Σωκράτης Σινόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας, Χάρης Λαμπράκης, Θύμιος Ατζακάς, Αντώνης Ανισέγκος, Μιχάλης Σιγανίδης, Hayden Chisholm, Max Andrzjewski, Elias Stemeseder, Sam Rivers, Wayne Shorter, Jonathan Crayford, Κώστας Αναστασιάδης, ενώ έγραψε μουσική για τους Company1, της μουσικής σκηνής της Βοστώνης.

Τα μουσικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξερεύνηση των μικροτόνων (microtonality) και της τροπικότητας και τις εφαρμογές τους στα πνευστά όργανα. Έχει εμβαθύνει στη σπουδή των overtones και "just" συστημάτων κουρδίσματος αναπτύσσοντας μία προσωπική γλώσσα αυθόρμητης σύνθεσης στη μουσική πράξη του σαξοφώνου. Παράλληλα είναι ενεργός - εκπαιδευτικά και εκτελεστικά - στο χώρο της jazz, του αυτοσχεδιασμού, της σύγχρονης λόγιας μουσικής, καθώς δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημιουργικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραδόσεων της Τουρκίας, του Ιράν, της Ελλάδας, της Αρμενίας, και της Εγγύς Ανατολής.

ZIAD RAJAB

Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από Σύρια μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Μεγάλωσε έχοντας ακούσματα από τη γιαγιά και τη μητέρα του, οι οποίες έπαιζαν ούτι. Εκεί, πήρε τα πρώτα του μαθήματα. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον ουτίστα Bahjat Durmosh και το μεγάλο γνώστη της θεωρίας της αραβικής μουσικής (maqam) Rashid Al Sufi.

Το 1983 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως ουτίστας συμμετέχοντας στο συγκρότημα του Συλλόγου Καλών Τεχνών του Χαλεπίου "Sabab al arube" και κάνοντας εμφανίσεις σε μουσικές διοργανώσεις της Συρίας, συνεργαζόμενος με άλλους χαλεπιανούς μουσικούς.

Από το 1988 ζεί μόνιμα στην Ελλάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τις δικές του μουσικές αναζητήσεις δίνοντας συναυλίες:

WOMAD (2002)

Samothraki World Music Festival (2005)

Διεθνής Συνάντηση για το Ούτι - Εν Χορδαίς, Θεσσαλονίκη (2002)

Μουσικό Χωριό Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου (2008)

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1997)

Μέγαρο Μουσικής Αθήνας (2008)

Επίσης, έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό:

Φινλανδία - φεστιβάλ του Ελσίνκι - Helsinki Festival) (1993)

Σερβία - Guitar Art Festival του Βελιγραδίου (2005)

Ιταλία - "Scala di Pescara" (2007)

1989-1990: "Λαβύρινθος" (Διεύθυνση: Ross Daly). Συμμετοχή σε συναυλίες.

Το 1993 στη Φινλανδία συνέθεσε μουσική για το μυθιστόρημα "Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ" του Albert Camus, μια παραγωγή της Κρατικής Ραδιοφωνίας της Φινλανδίας (YLE).

Το έργο παρουσιάστηκε και απο την Κρατική Ραδιοφωνία της Σουηδίας (SR).

Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του μουσικού χώρου, μεταξύ των οποίων οι Ross Daly, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Βασίλης Σούκας, Haig Yazjian, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Εστουδιαντίνα.

Το 2000 εκδόθηκε το CD "Mawjet Tarab" με δικές του συνθέσεις.