Όταν ο μικρός Ανδρέας Μπόγδανος βγήκε από τα χαλάσματα της πολυκατοικίας του Αιγίου, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο- Σήμερα είναι 30 ετών και ζει στην Αθήνα

μια επιχείρηση που έμεινε στις καρδιές όλων

Ήταν Ιούνιος του 1995 όταν το Αίγιο δέχθηκε τον θυμό των 6,1 Ρίχτερ που συντάραξαν την πόλη. Άνθρωποι έσβησαν στα χαλάσματα, σπίτια κατέρρευσαν και ζωές σκορπίστηκαν στο βωμό του Εγκέλαδου που άφησε το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα της πόλης για πολλά από τα χρόνια που ακολούθησαν.

Μια ολόκληρη πολυκατοικία σωριάστηκε, συστήνοντας τον τρόμο στους κατοίκους του Αιγίου αλλά και σε όλη την Ελλάδα που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την ανάσυρση από τα ερείπια νεκρών και ζωντανών.

Υπήρξε όμως μια επιχείρηση που έμεινε στις καρδιές όλων. Μια επιχείρηση ελπίδας που σηματοδότησε τη νίκη της ζωής επί της οργής της γης.

Ήταν η στιγμή που από τα χαλάσματα βγήκε το μικρό φορείο με τον 8χρονο τότε Ανδρέα Μπόγδανο, ο οποίος ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 44 ώρες εγκλωβισμού του.

Ο Μπογδάνος, που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις ελληνικές εφημερίδες και έκανε και τον γύρο του κόσμου απεγκλωβίστηκε με μια επιχείρηση που διήρκεσε 21 ώρες.

Αξέχαστες έχουν μείνει οι συνομιλίες του από τότε τολμηρού παιδιού με τους διασώστες του, ιδιώς δε με τον Παναγιώτη Νίκα, τον άνθρωπο που κατέφερε να τον φέρει στο φως. "Φέρτε μου επιτέλους μια Κόκα-Κόλα και ένα σουβλάκι" φώναζε ο μικρός Ανδρέας μέσα από τα ερείπια αντιμετωπίζοντας με χιούμορ την απίστευτη περιπέτειά του. "Μη χτυπάτε εκεί, πέφτουν πάνω στο κεφάλι μου σκόνες..." και μετά, "το ποδήλατο που λέτε ότι θα μου φέρετε απ' έξω, θέλω να είναι πράσινο».

O Nίκας δεν τα παράτησε, δεν τον παράτησε και ο μικρός που περίμενε με αγωνία το ποδήλατό του, δεν τους παράτησε και ο Θεός. Και κάπως έτσι, βγήκε μια ζωή κερδισμένη, ανάμεσα σε 26 νεκρούς.

Βρέθηκε νεκρός, προδομένος από την καρδιά του στο σπίτι του από συνάδελφό του που πήγε να τον παραλάβει για να πάνε μαζί στην υπηρεσία τους.

Δείτε βίντεο με ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου από τις αναζητήσεις της ΕΜΑΚ στα χαλάσματα.

 

 

O Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος το 1995 είχε σώσει τη ζωή του Ανδρέα άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 2011 βυθίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα στο πένθος.

Κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο Βαθύ Λακωνίας, η καταπόνηση λόγω των ατελείωτων ωρών εργασίας λύγισε τον 54χρονο διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής.

(ο μικρός Ανδρέας Μπόγδανος)

(Ο Ανδρέας Μπόγδανος σήμερα)

Σήμερα ο Ανδρέας Μπόγδανος ζει στην Αθήνα. Είναι 30 ετών. Είναι γεννημένος στις 6 Ιουνίου. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Αθηνών, είναι όμορφος, αθλητικός, υγιέστατος και ιδιαίτερα δραστήριος, δημιουργικός και καινοτόμος. Του αρέσει το τρελό ...clubbing καθώς αγαπάει τη μουσική και τις εξορμήσεις στα νησιά (Μύκονος, ίος κ.α.) δραστηριότητες που συνδυάζει και σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι επικοινωνιακός και έχει πολλούς φίλους.

Αποφεύγει να κάνει δηλώσεις για εκείνη την εποχή του σεισμού την οποία είχε αντιμετωπίσει με τη ίδια τρέλα και την ίδια αισιοδοξία και κοιτάει μπροστά. Το ότι απoλαμβάνει τη ζωή του, είναι και το μεγαλύτερο "ευχαριστώ" στον άνθρωπο που τον έσωσε. Στην άκρη της μνήμης του άλλωστε, υπάρχει πάντα μια θέση για τον Παναγιώτη Νίκα.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου