Η Κοινο_Τοπία και οι Πολίτες Εν Δράσει χαιρετίζουν την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας

ζητούν την πλήρη στελέχωσή του

Μεσολάβησαν σχεδόν 9 χρόνια από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και της εκκένωσης του κυρίως κτιριακού συγκροτήματος του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας. Έκτοτε γράφτηκαν άπειρα κείμενα στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις, πολλές συσκέψεις, προτάσεις, υπήρξαν καθυστερήσεις, αστοχίες, παχιά λόγια, χρονοδιαγράμματα και τώρα ήρθε η ώρα να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα.

Οι Πολίτες Εν Δράσει www.politesendrasei.gr και η Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr λίγο αργότερα, αφουγκραζόμενοι τα αισθήματα της κοινωνίας των πολιτών -από πολύ νωρίς, 4 μήνες μετά τη διασπορά-υπολειτουργία του 2ου μεγαλύτερου νοσοκομείου της Δυτικής Ελλάδας-απευθύνουν έκκληση προς Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών, βουλευτές Αχαΐας, Περιφερειάρχη, Νομάρχη, Δήμαρχο Πατρέων, Διοικητές και σωματεία εργαζομένων των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της περιοχής κ.α. ζητώντας τους να ενεργοποιηθούν ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του νοσοκομείου.

Τον Απρίλιο του 2010 και ενώ δε διαφαίνεται η απαιτούμενη κινητικότητα καλούν τους πολίτες σε ενεργό δράση. Ξεκινά συγκέντρωση υπογραφών ηλεκτρονικά και αναλογικά με αποδέκτες τους Υπουργό ΥΥΚΑ, Υφυπουργό ΥΥΚΑ, Γ. Γραμματέα ΥΥΚΑ και το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Δεκάδες εκατοντάδες συμπολίτες υπογράφουν το κείμενο που αναφέρει:

Οι υπηρεσίες υγείας αποτελούν ύψιστο δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται ισότιμα και με αξιοπρέπεια σε όλους τους πολίτες, όταν το έχουν ανάγκη. Στην Πάτρα, επί 22 ολόκληρους μήνες το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, το οποίο κάλυπτε ανάγκες και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, παραμένει «σεισμόπληκτο». Τόσο οι πολίτες, όσο και οι εργαζόμενοι, βιώνουν μια μεγάλη ταλαιπωρία αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει ένα σαφές σχέδιο για την πλήρη λειτουργία του.

Αυτό έχει σα συνέπεια το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών να στοιβάζεται στο χώρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ή να διακομίζεται σε άλλα νοσοκομεία. Οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται, σύμφωνα και με τις απόψεις των επίσημων φορέων του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, είναι όχι μόνο ανεπαρκείς αλλά και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Μέχρι σήμερα, κανένας αρμόδιος δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση, ούτε έχει ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες, για το τι μέλλει γενέσθαι. Η μη λήψη απόφασης όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αποδεικνύει έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη λύση του προβλήματος, επιτρέποντας στον καθένα μας να δώσει ποικίλες ερμηνείες. Επιπλέον, όποια και να είναι η απόφαση, η υλοποίησή της είναι σίγουρο ότι χρειάζεται χρόνο. Πώς λοιπόν θα εξυπηρετούνται μέχρι τότε οι πολίτες της περιοχής; Ως πότε θα νοσηλεύονται σε ράντζα και φορεία εκτεθειμένοι στην κοινή θέα;

Απαιτούμε να δοθούν το συντομότερο δυνατό ξεκάθαρες απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όποιων αποφάσεων, ως ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Τις συνέπειες από την κακή παροχή υπηρεσιών υγείας τις εισπράττουμε όλοι μας καθημερινά.

Σήμερα μετά τις ενέργειες της πολιτείας μέσω των πέντε κυβερνήσεων που μεσολάβησαν, της ουσιαστικής συμβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος -που σταθερά και δημιουργικά συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου- και της πίεσης πολιτών και κοινωνικών φορέων φτάσαμε σε ένα καλό σημείο.

Έχουμε μια αξιόλογη κτιριακή υποδομή και αρκετούς σύγχρονους εξοπλισμούς αλλά μεγάλη έλλειψη στελέχωσης σε όλες τις ειδικότητες λόγω της πολύχρονης αποδιάρθρωσης που υπέστη το νοσοκομείο.

Η Κοινο_Τοπία και οι Πολίτες Εν Δράσει θέλουν πρώτα να συγχαρούν όλο το προσωπικό του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, όπου αυτό στεγαζόταν προσωρινά, που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια έδινε τον καλύτερο εαυτό του για να παρέχει στους πολίτες αξιοπρεπή παροχή υγείας αλλά και το προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών το οποίο κάλυψε με υπερβάλλοντα ζήλο και πολλές θυσίες όλα τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από την υπολειτουργία του Αγ. Ανδρέα.
Παράλληλα καλούν την πολιτεία να καλύψει άμεσα και αποτελεσματικά τα κενά των δύο αυτών νοσοκομειακών μονάδων και ιδιαίτερα του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας ώστε εκτός από καλές υποδομές που διαθέτει να απολαμβάνουν οι πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες όπως αρμόζει σε μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της.
Τέλος ζητούν από τους πολίτες και το στελεχιακό δυναμικό να διαφυλάξουν τις νέες υποδομές, εφαρμόζοντας τους κανόνες λειτουργίας του νοσοκομείου και αποτρέποντας κάθε κακόβουλη ενέργεια ανεύθυνων συμπολιτών που υποπίπτει στην αντίληψή τους.