Λογιστές : Ε.Φ.Κ.Α, Α.Π.Δ., Μ.Υ.Φ., Φ.Π.Α. και στο βάθος… E.L.A.

του δημήτρη μπόκαρη

 

Τα παραπάνω «γεμίζουν» την καθημερινότητα των λογιστών-φοροτεχνικών. Δυστυχώς όμως όχι με την καλή έννοια αλλά με την «ανάποδη». Και αυτό συμβαίνει γιατί οι λογιστές από την έναρξη της κρίσης βρίσκονται πραγματικά σε καθεστώς ομηρίας και από την πλευρά της φορολογικής διοίκησης αλλά και από την πλευρά των φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων).

 

Ποιος θα ξεχάσει την αμήχανη στιγμή της ανακοίνωσης των νέων εισφορών στον Ε.Φ.Κ.Α από 1/1/2017. Εισφορές που δεν έχουν ακόμα εισπραχθεί και βασικός λόγος δεν είναι η αδυναμία καταβολής αλλά οι παρατάσεις της προθεσμίας καταβολής των εισφορών οι οποίες ανακοινώνονται με γνώμονα το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την άποψη ότι οι παρατάσεις δίνονται λόγω αδυναμίας του συστήματος να εναρμονιστεί με την καινούργια πραγματικότητα. Με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί ακόμα στο σύνολό τους οι εισφορές του Δώρου Χριστουγέννων! Να θυμίσω εδώ ότι ο Νόμος 4387/2016 έχει ψηφιστεί από 12/5/2016 οπότε υπήρχε (κατά την γνώμη μου) άπλετος χρόνος να προετοιμαστούν τα συστήματα για να είναι έτοιμα την 01/01/2017 έτσι ώστε να συνεχίσουν οι υποβολές των Α.Π.Δ. και οι καταβολές των εισφορών απρόσκοπτα.

 

Υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις όμως σε καίρια ζητήματα όπως π.χ. στους μισθωτούς με μπλοκάκι όπου ακόμα αναμένουμε την λειτουργία της πλατφόρμας για την καταγραφή των συγκεκριμένων εργαζομένων αλλά και οδηγίες για το πώς θα απεικονιστεί τελικά η ασφάλιση. Υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι με μπλοκάκι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα λάβουν ως αμοιβή ούτως ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους. Διαβάζω ότι περίπου 60.000 μπλοκάκια έχουν κλείσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με πρόβλεψη να φτάσουν τις 100.000 δημιουργώντας απώλειες περίπου € 300 εκ. για το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων το πρώτο δίμηνο του έτους όπου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα από τα χειρότερα δίμηνα από πλευράς ζήτησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του Φ.Π.Α. λόγω της χαμηλής κατανάλωσης δημιουργώντας άλλον ένα πονοκέφαλο στην Φορολογική Διοίκηση.

 

Και μέσα σε όλα αυτά, ο κλάδος των λογιστών ασχολείται με… κίτρινα τρίγωνα! Ασχολείται με τις αποκλίσεις των Μ.Υ.Φ και χιλιάδες εργατοώρες σπαταλούνται για να έρθει εις πέρας το δυσβάσταχτο αυτό βάρος που έχουν επωμιστεί οι λογιστές, εργατοώρες οι οποίες θα μπορούσαν να «επενδυθούν» σε πιο σημαντικές ασχολίες για τους ίδιους αλλά και για τον κλάδο γενικότερα.

 

Όλη αυτή η ανησυχία έχει σαν αποτέλεσμα σε αναλήψεις των καταθέσεων οδηγώντας τις τράπεζες στον E.L.A, και όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης όλο και περισσότερο θα επιδεινώνεται το κλίμα θυμίζοντας όλο και περισσότερο το καλοκαίρι του 2015 που αν επαναληφθεί θα είναι το πιο καυτό όλων των εποχών.   

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ