Και μετά μας φταίει ο Γερούν...

του αποστολου ι. βουλδη

Τα γενέθλια κρύβουν πολλές φορές εκπλήξεις. Οι φίλοι σχεδιάζουν και αίφνης ανοίγοντας την πόρτα σου …επιτίθενται γεμίζοντας σε φιλιά, ευχές και δώρα!

Τα γενέθλια των 60 ετών της ενωμένης Ευρώπης έκρυβαν μεν εκπλήξεις, μόνο που ήταν δυσάρεστες. Αν και μερικοί είναι βέβαιο πως δεν τις αντελήφθησαν και περί άλλων ετύρβαζαν.

 Η περίφημη και πολυσυζητημένη διακήρυξη της Ρώμης για τα 60χρονα της ΕΕ είχε παράγραφο «παγίδα», ώστε πολλοί ηγέτες να μην της δώσουν την πρέπουσα σημασία. Ή να έχουν το άλλοθι πως υπέγραψαν δίχως να δουν τα «ψιλά γράμματα», που πάντοτε δεν προσέχουμε σε συμφωνίες και την πατάμε…  

Οι συντάκτες του κειμένου που υπεγράφη από τους «27» ανέφερε:

«Θα προχωρήσουμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοικτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα».

Ο κύβος ερρίφθη !

Η Ευρώπη των δύο ή και περισσοτέρων ταχυτήτων είναι γεγονός, κι ας μην γίνεται κουβέντα γι αυτό.

Ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τον χωρισμό του «πλούσιου Βορρά» από τον «φτωχό νότο».  

Με πρωτεργάτρια την φράου Άνγκελα στήνεται σιγά, αλλά μεθοδικά, ο διαχωρισμός και η σιωπηρή αποδοχή του.

 Αρχικά ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας που με δηλώσεις προετοίμασε το έδαφος.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες ίσως δεσμευτούν σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση «διαφορετικών ταχυτήτων» όταν κάνουν την δήλωση για το μέλλον της ΕΕ στη Σύνοδο της Ρώμης τον επόμενο μήνα» (4 Φεβρουαρίου).

Ακολούθησε  η συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας που τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες(7 Μαρτίου).

"Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία" είχε αναφέρει μάλιστα, χαρακτηριστικά, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Για να φθάσουμε στην 25η Μαρτίου, όπου και επίσημα πλέον στην ιταλική πρωτεύουσα, αν και από το ..παράθυρο, ενεκρίθη η Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων.

Η δημιουργία δηλαδή του «σκληρού πυρήνα» χωρών που θα λαμβάνουν αποφάσεις και οι λοιποί ως κομπάρσοι, απλώς θα ακολουθούν ή θα παραμερίζονται…

Και μετά απορούμε και εκνευριζόμαστε για την περιβόητη δήλωση του «φίλου» Γερούν που μας κατηγόρησε πως εμείς οι νότιοι σπαταλάμε τα χρήματα  «σε ποτά και γυναίκες» !

Διαβάστε επίσης