Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πολιτιστικό διήμερο «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΠΟΝΤΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ»

καλαβρυτα

Μεγάλη επιτυχία είχε το πολιτιστικό διήμερο εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στα Καλάβρυτα, με θέμα «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΠΟΝΤΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Καλαβρύτων.

Ο Πρόεδρος του «Κέντρου Παιδιού, Νεολαίας και Άθλησης» του Δήμου Καλαβρύτων, Θύμιος Τζόβολος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Αργυρούπολης – Ελληνικού «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ», συμπατριώτης μας, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος της «Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης», Ηλίας Ιορδανίδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Η Αργυρούπολη», Γιώργος Γουρδουράκος, καθώς και τα μέλη τους, φρόντισαν για την άψογη διοργάνωση και την επιτυχία του διημέρου των εκδηλώσεων.

Το Σάββατο, 18 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, τα χορευτικά συγκροτήματα και η χορωδία της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, του Συλλόγου Πελοποννησίων Ελευσίνας και του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού, εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες, Καλαβρυτινούς και επισκέπτες, οι οποίοι κυριολεκτικά, γέμισαν την αίθουσα και απόλαυσαν αυτή την εξαιρετική εκδήλωση, ενώ ο ερευνητής – λαογράφος, Γιώργος Χατζηελευθερίου, μας ταξίδεψε και μας ξενάγησε στον ιδιαίτερο  Ποντιακό Πολιτισμό.

Παρόντες και συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή, ήταν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, πρώην Νομάρχης Αθηνών και πρώην Δήμαρχος Αργυρούπολης, κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης, ο Σύλλογος Κερτεζιτών «ο Στριφτόμπολας», με την Αντιπρόεδρο του, κ. Βασιλική Ζαφειροπούλου, ο Σύλλογος Αναστασοβιτών «Ο Άγιος Δημήτριος», με τον Πρόεδρό του, κ. Κωνσταντίνο Παρασκευόπουλο, Βοηθοί Δημάρχου και Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλαβρύτων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Τους παραπάνω επισήμους, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν στα Καλάβρυτα, ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, Δημήτρης Χουλιάρας, ο οποίος αναπλήρωσε τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό, Δήμαρχο Καλαβρύτων και ο Πρόεδρος του Κέντρου Παιδιού, Νεολαίας και Άθλησης, Θύμιος Τζόβολος.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο GRAND CANYON, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, με αναφορά  στα ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας των Ποντίων, από του Τούρκους, στα γεγονότα της απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων, από τον Τουρκικό ζυγό και στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, από τους ναζί το 1943, από τον Γιώργο Χατζηελευθερίου και τη φιλόλογο Γιώτα Μιχαλοπούλου και παράλληλα, απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Δημήτρη Ευσταθιάδη, από τον Αντιδήμαρχο Καλαβρύτων, κ. Δημήτρη Χουλιάρα, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολου Κατσιφάρα, για την πολύχρονη και καθοριστική προσφορά του, στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και από αγώνες του για την κοινωνική δικαιοσύνη και για την προκοπή του τόπου μας. Τιμητική πλακέτα, του απένειμε, επίσης, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Αργυρούπολης – Ελληνικού «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ», κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος.

Το διήμερο των εκδηλώσεων αυτών, ολοκληρώθηκε στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου ο θεατρικός όμιλος Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, παρουσίασε στους συνδιοργανωτές Συλλόγους και τα μέλη τους, την Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της επανάστασης του 1821.