Πάτρα: Ξανά στα μαγαζιά, πιλοτικά, η περίφημη μπύρα Μάμος! Νέα εποχή, με παλιό, καλό αέρα και πολλή νοσταλγία για τη ζυθοποιϊα που ταυτίστηκε με την πόλη

Οι Πατρινοί την...τίμησαν δεόντως

Επανακυκλοφόρησε - πιλοτικά-  στα μαγαζιά της Πάτρας η περίφημη μπύρα Μάμος, η οποία ταυτίστηκε με την πόλη της Πάτρας και τη νεώτερη ιστορία της εστίασης και της αναψυχής. Τη μπύρα με το ιστορικό όνομα, τη διακινεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία και μάλιστα μπορείτε να την πιείτε σε πολύ ωραία και καλαίσθητα ποτήρια στα οποία φέρεται να φιγουράρει η μορφή του Πέτρου Μάμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα μπύρα Μάμος, θα παρουσιαστεί επίσημα σε συνέντευξη τύπου στην Πάτρα, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, ενώ παράγεται στην Πάτρα.

Πέτρος Μάμος (1880 – 1957)

Υπήρξε  ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος  ζυθοποιός   (απόφοιτος της Ζυθοποιητικής  Ακαδημίας του Μονάχου).

 Για την απόκτηση πέραν της θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εμπειρίας εργάστηκε σε διάφορα βυνοποιία και ζυθοποιία, τόσο πριν την έναρξη  των  σπουδών του, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους. Την περίοδο 16.11.1898 – 15.10.1900 εργάστηκε στο Ζυθοποιίο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άντεχς  (περίχωρο του Μονάχου) Bier – Brauerei des Benedictiner Klosters Andechs, το οποίο ήταν φημισμένο για τους διάφορους τύπους μπύρας που παρασκεύαζε και από 09.04.1901-30.06.1901 στην Loewenbrauerei – Luis Sinner A.G.  στο Freiburg.

Τον Οκτώβριο του 1901  ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του μικρού ζυθοποιίου που είχε ιδρύσει ο πατέρας του στην Αθήνα κατά το διάστημα της απουσίας του στην Γερμανία, ενώ το 1903 βραβεύτηκε από την διεθνή έκθεση των Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο  για την υπό τη δική του επίβλεψη  και φροντίδα δημιουργία της μπύρας "Μελαχρινή Μάμος".

Το 1905 αναχώρησε πάλι για τη Γερμανία όπου καταρχήν ανέλαβε τη διεύθυνση του Εργοστασίου Ζυθοποιίας των αδελφών Κέσλερ (Gebrueder Kessler)  στο Bad Brueckenau της Βαυαρίας ενώ στη συνέχεια επεδίωξε και πέτυχε   να προσληφθεί, 16.09.1906, στη φημισμένη Δημοτική Ζυθοποιία του Πίλσεν/Τσεχία, Buergerliches Braeuhaus Pilsen ως Βυνοποιός  

Η τεχνογνωσία που απέκτησε εργαζόμενος σε  διευθυντικές θέσεις σε σημαντικούς  και φημισμένους την εποχή εκείνη  εκπροσώπους  - βιομηχανίες  ζυθοποιίας  των δύο σπουδαιότερων   «Ευρωπαϊκών  Σχολών  Ζύθου»,  Γερμανική και Τσέχικη, του άνοιξε το δρόμο και τον βοήθησε  να κάνει  πραγματικότητα  το όραμα και το πάθος του. Αυτό δεν ήταν άλλο από το να ιδρύσει στην πατρίδα του ένα τεχνολογικά  σύγχρονο ζυθοποιείο εφάμιλλο των καλυτέρων του εξωτερικού, ώστε να προσφέρει στους συμπατριώτες του  τη δυνατότητα να απολαύσουν και αυτοί μία καθαρώς ελληνικής δημιουργίας   μπύρα εξαιρετικής ποιότητος.

Τη δυνατότητα αυτή του την προσέφερε η συνεργασία με τον Αλβέρτο Άμβουργερ  συνιδρυτή - συνιδιοκτήτη  του φημισμένου σταφιδεξαγωγικού Οίκου Άμβουργερ & Σια με αποτέλεσμα το 1908 την ίδρυση της « Εργοστάσιον Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάμου και Σας», εταιρεία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών, εξαιρετικά επωφελής/κερδοφόρα τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.

Αναγνώριζε  ότι χωρίς την ουσιαστική συμβολή των συνεργατών του, υπαλληλικό  και εργατοτεχνικό προσωπικό, δεν θα ήταν δυνατή η συνεχής  ανοδική πορεία της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό είχε καθιερώσει πρωτοποριακές σχέσεις συνεργασίας παρέχοντας  στους συνεργάτες του  πρόσθετες αμοιβές και κίνητρα όπως την παροχή στους προϊσταμένους των διαφόρων τμημάτων του εργοστασίου, δωρεάν χρήση κατοικίας για αυτούς και τις οικογένειές τους  σε κατοικίες που είχε κατασκευάσει εντός ή πέριξ του εργοστασίου, δωρεάν  κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ .

Διοικώντας την επιχείρηση με διορατικότητα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και με σεβασμό στον καταναλωτή, πέτυχε να  διευρύνει συνεχώς τη διείσδυση της Μπύρας Μάμος στην αγορά με αποτέλεσμα το 1920 μέσω συνεχών επενδύσεων σε βιομηχανοστάσια και τεχνολογικό εξοπλισμό η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου να φτάσει τις 2.000.000 οκάδες ζύθου.

Ανέπτυξε εκτενή κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ‘'Συνδέσμου των εν Πάτραις Βιομηχάνων’' που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1918 και του οποίου προήδρευσε κατά τη διετία 1922 - 1923.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Το εργοστάσιο της ζυθοποιίας-παγοποιίας «Μάμος» θεμελιώθηκε στις 13 Ιουλίου 1908.  Η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και η θέση του εργοστασίου σε λειτουργία, τόσο του τομέα της ζυθοποιίας, όσο και εκείνου της παγοποιίας, αποτέλεσε ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα – άθλο για την εποχή εκείνη. Κατασκευάστηκε σε έκταση 7.500 τετρ. μέτρων, σε εξοχική περιοχή με πολλά νερά δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή για την ευκολότερη διανομή των προϊόντων.

Τα εγκαίνια του εργοστασίου όπως και το γεγονός της παραγωγής των πρώτων βαρελιών και φιαλών μπύρας εορτάσθηκε τον Νοέμβριο του 1909 σε τρία διαφορετικά σημεία:
Στις 7 Νοεμβρίου 1909 με μεγάλη επισημότητα στο χώρο έξω του εργοστασίου στην Αγυιά και στη συνέχεια στην όμορφη μπυραρία «των αδελφών Μαράτου» στην Πάτρα.
Την επομένη 8 Νοεμβρίου 1909 στην Αθήνα στο ζυθοπωλείο «ΗΒΗ» του πασίγνωστου και φημισμένου ζυθοπώλου Νικολάου Γιακουμάκη στην πλατεία Ομονοίας

 

Γιώτα κοντογεωργοπούλου

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ