Πάτρα: Ενημερωτική εκδήλωση που είχε σαν θέμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ»

πλήθος κόσμου την παρακολούθησαν

   Την περασμένη Κυριακή 19 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Δεμενίκων πραγματοποιήθηκε  με πολύ επιτυχία μια σημαντική ενημερωτική εκδήλωση που είχε σαν θέμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας (Κ.Υ.Χ.) με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δεμενίκων και με την συνεργασία του Ενοριακού Κέντρου με ομιλητή τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βιολόγο κ. Κων/νο Φασσέα, ο οποίος και δικαιολογημένα, μετά από μιάμιση ώρα ομιλία, εισέπραξε τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του πολυπληθούς ακροατηρίου.

   Την εκδήλωση χαιρέτησαν η πρόεδρος του Συλλόγου ιατρός κ. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, η οποία αναφέρθηκε και στην σπουδαιότητα του θέματος για την εποχή μας. Ο αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Ζώης ,ιερατικός προϊστάμενος του Ι. Ναού και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δεμενίκων κ. Αντώνης Γκόλφης μέσα στα άλλα  κατά τον χαιρετισμό τους εξήραν την πρωτοβουλία και ευχαρίστησαν του Σύλλογο Υγείας και Περιβάλλοντος για την διοργάνωση της ημερίδας στην περιοχή τους.

   Ο κ. Φασσέας με το ταλέντο του έμπειρου ομιλητή, καθότι  εκπαιδευτικός, συνεπήρε το κοινό με την πληθώρα των νέων δεδομένων που παρουσίασε, με την απομυθοποίηση πολλών στρεβλών απόψεων για την διατροφή και προσέφερε πνεύμα αισιοδοξίας για τα αγνά Ελληνικά προϊόντα και την Ελληνική κουζίνα με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των. Τάχθηκε ανεπιφύλακτα ενάντια στα συμπληρώματα, στις υπερτροφές, στα σπορέλαια, στο φοινικέλαιο και στην μαργαρίνη, καθώς και ενάντια στα υψηλής επεξεργασίας προϊόντα τροφίμων. Τα Ελληνικά κρέατα, είπε, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα όσπρια, τα λαχανικά, το κρασί και το τσίπουρο είναι προτιμότερα από οποιαδήποτε άλλα, αλλά με «μέτρο».

   Τρώμε τροφές και  πίνουμε ποτά, ανέφερε, όσο γίνεται στην πιο φυσική τους μορφή ή δυνατόν να είναι λιγότερο επεξεργασμένα. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα ή το ψήσιμο παράγουν καρκινογόνες ουσίες και  είναι αρκετά  δυνατόν να παρατηρηθεί κακοήθης επεξεργασία στο παχύ έντερο, στο πάγκρεας και στον μαστό. Επί πλέον ανεφέρθη στην παχυσαρκία και στην μεγάλη και υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών τα οποία μπορούν να εμφανίσουν πολλούς τύπους καρκίνων.

   Τέλος το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων  διαφέρει από χώρα σε χώρα και από Ήπειρο σε Ήπειρο και αυτό οφείλεται στην διατροφή και στην σωστή ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε κάθε περιοχή. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν διαρκείας πλέον της μίας ώρας και μόνο αυτό είναι αρκετά ενδεικτικό της όλης επιτυχίας που είχε η εκδήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ