Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης επώδυνης κατάληξης

Της Έφης Γιαννιά, Πολιτευτή Ν.Δ Αχαΐας

Συνέβη αυτό που περιμέναμε ότι θα συμβεί. Όπως αναμενόταν, από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα.

Η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από πέρυσι, παραμένει μετέωρη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  με αποτέλεσμα να βυθίζεται καθημερινά όλο και περισσότερο η πραγματική οικονομία και ο λογαριασμός για τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία να ανεβαίνει διαρκώς.

Καθότι η πραγματική οικονομία δεν είναι μια απρόσωπη έννοια. Είναι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές, είναι οι χιλιάδες άνεργοι του ιδιωτικού τομέα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος αντιλαμβάνεται την προδιαγεγραμμένη κατάληξη της δήθεν επίπονης διαπραγμάτευσης τους, που όσο τραβάει μεγαλώνει και το τίμημα της.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά μας είχαν πει ότι θα έκλειναν την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να φωνάζει ότι σε αντίθετη περίπτωση «καήκαμε». Μετά μας είπαν για τις 20 Μαρτίου, τώρα μας λένε για τις 7 Απριλίου, αλλά επειδή χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν πια, πάμε για Μάϊο.  

Βέβαια, ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί καθυστερούν επιδεικτικά να κλείσουν την αξιολόγηση, όταν η ολοκλήρωση της είναι μονόδρομος για να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία και να πάμε παρακάτω.  

Μια βάσιμη ερμηνεία είναι ότι επιχειρούν με την παρελκυστική τακτική που ακολουθούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, στην πραγματικότητα όμως χάνει χρόνο η χώρα, που οδεύει από το κακό στο χειρότερο.

Απόδειξη αυτού συνιστά το γεγονός  ότι με την άκρατη υπερφορολόγηση και με τη μη καταβολή των κρατικών οφειλών στους ιδιώτες, αποσκοπώντας στην ενίσχυση των δημοσίων ταμείων ώστε να εξασφαλιστεί η πληρωμή μισθών και συντάξεων σε περίπτωση ρήξης, έχουν οδηγήσει την αγορά σε «ασφυξία».

Η μείωση του ΑΕΠ, η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες, που αντιμετωπίζουν πλέον έντονο πρόβλημα ρευστότητας, συνθέτουν εκτός άλλων το παζλ μιας οδυνηρής πραγματικότητας που τείνει να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο εφιάλτη με απροσδιόριστες επιπτώσεις.

Η μοναδική υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στον τόπο είναι να προκηρύξουν το συντομότερο δυνατό εκλογές, ώστε ο ελληνικός λαός να δώσει σαφή και ξεκάθαρη εντολή στη Νέα Δημοκρατία να βγάλει την πατρίδα μας από το σημερινό τέλμα.

Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ