Η βασίλισσα Ελισάβετ συλλυπήθηκε τη χήρα του άλλοτε νούμερο 1 τρομοκράτη της Βρετανίας

πέθανε στα 66 του χρόνια από σπάνια καρδιακή πάθηση

Λίγο μετά τον θάνατο του Martin McGuinness στο νοσοκομείο, η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στη χήρα του.

Ο Martin McGuinness, που θεωρούνταν ο νούμερο 1 τρομοκράτης της Βρετανίας και έγινε ένας από τους κορυφαίους διοικητές του IRA, πέθανε στα 66 του χρόνια από σπάνια καρδιακή πάθηση. Η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στη χήρα του Martin McGuinness τη στιγμή που οι οικογένειες των θυμάτων επισημαίνουν ότι θα πρέπει να μείνει στην ιστορία ως "άνανδρος τρομοκράτης" και όχι ειρηνοποιός.

Ο Martin McGuinness, που είχε το παρατσούκλι "Butcher of Bogside", θεωρούνταν ο υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτης και κατηγορούνταν πως διέταξε μερικές από τις πιο καταστροφικές επιθέσεις του IRA στο Ulster και την ηπειρωτική Βρετανία.

Είχε διατελέσει Αναπληρωτής Πρώτος Υπουργός και του πιστώθηκε η διασφάλιση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έβαλε τέλος στις εχθροπραξίες στη Βόρεια Ιρλανδία με τη βοήθεια του ορκισμένου εχθρού του Rev Ian Paisley που τελικά έγινε φίλος του.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μοιραστεί μαζί μου μια ιστορική χειραψία το 2012 ακόμα και αν πιστεύεται ότι είχε βοηθήσει στη δολοφονία του ξαδέρφου της Lord Mountbatten το 1979 και σήμερα έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στη χήρα του Bernie.

Ο Lord Tebbit, του οποίου η σύζυγος Margaret έμεινε παράλυτη από τη βομβιστική επίθεση του IRA στο Grand Hotel στο Μπράιτον, τόνισε ότι ο κόσμος είναι ένα πολύ πιο γλυκό μέρος μετά τον θάνατό του, αποκαλώντας τον "δειλό που δεν εξιλεώθηκε ποτέ για τα εγκλήματά του".

"Ελπίζω να βρεθεί σε μια ιδιαίτερα καυτή και δυσάρεστη γωνιά της κόλασης για το υπόλοιπο της αιωνιότητας. Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τον McGuinness και τους φίλους του κατά τη διάρκεια των ταραχών".

H Julie Hambleton που έχασε την αδερφή της Maxine στις βομβιστικές επιθέσεις του Μπέρμιγχαμ το 1974 δήλωσε πως με τον θάνατό του θάφτηκε η αλήθεια. "Δεν βγήκε μπροστά με την αλήθεια", τόνισε χαρακτηριστικά με τον αδερφό της Brian Hambleton να επισημαίνει πως ο θάνατός του καθαρίζει τον κόσμο από έναν ακόμα άνανδρο τρομοκράτη.

Πηγή: Dailymail

Διαβάστε επίσης