Ολοκληρώθηκε το Eurogroup, εν αναμονή ανακοινώσεων

Δεν έγινε η θετική έκπληξη

Άλλο ένα Eurogroup «αστραπή» ολοκληρώθηκε για την Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει δεν αναμένενται να ανακοινωθεί καμία θετική έκπληξη. Οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα συνεχιστούν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος και διέξοδος στα κρίσιμα ζητήματα που μένουν ανοιχτά, εξηγούν αξιωματούχοι. 

Για την εξέλιξη αυτή είχαν προϊδεάσει οι δηλώσεις του Γ.Ντάισελμπλουμ και του Β.Σόιμπλε. Ο πρόεδρος του Eurogroup μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών που προηγήθηκε της συνεδρίασης αρκέστηκε να δηλώσει «συζητήσαμε την πρόοδο. Θα αναφέρω το αποτέλεσμα στο Eurogroup και θα σας μιλήσω μετά». 

Από την πλευρά του ο Β.Σόιμπλε δήλωσε ότι «το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.