Επιστολή Δημαρά σε Πελετίδη: ανησυχία και έντονος προβληματισμός για τον επανακαθορισμό της λιμενικής ζώνης της Πάτρας

"Παρόμοιος αποχαρακτηρισμός της Λιμενικής Ζώνης έγινε στο παρελθόν και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας"

ΠΡΟΣ: 1. Το Δήμαρχο Πατρέων κ. Κων. Πελετίδη

         : 2. Την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  Πατρών

               κ. Αικ. Γεροπαναγιώτη

ΘΕΜΑ: Επανακαθορισμός  της Λιμενικής Ζώνης   της Πάτρας

Με την παρούσα θέλω να εκφράσω  στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μου ανησυχία και  έντονο προβληματισμό  για  τον επανακαθορισμό της λιμενικής ζώνης της Πάτρας, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Να μεταφέρω δε απόψεις, από την  εμπειρία  μου   στη διαχείριση της παραλιακής περιοχής, από τις θέσεις του Πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου, του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Δημάρχου, με την ελπίδα ότι θα  φανούν  χρήσιμες.

Με τον ανωτέρω επανακαθορισμό, εκτός των άλλων,    επήλθε  και  ριζική  αλλαγή  των  επιτρεπόμενων χρήσεων   στους χώρους  που αποχαρακτηρίστηκαν, με την παραπάνω απόφαση   και  από το νομικό καθεστώς της λιμενικής ζώνης  βρέθηκαν    στο καθεστώς αιγιαλού και παραλίας. Επομένως  σε καθεστώς λίγων και   συγκεκριμένων  χρήσεων αλλά  και περιορισμένης δυνατότητας  αξιοποίησης της  πλειονότητας   των χερσαίων χώρων,  που είχαν δοθεί  στο Δήμο με τη σύμβαση προσωρινής παραχώρησης, την οποία  υπέγραψα  ως Δήμαρχος,  τον Ιανουάριο του 2012.

Το νομικό καθεστώς που τώρα ισχύει  επιτρέπει  να τοποθετηθούν  στους χώρους αυτούς,  μόνο… ξαπλώστρες και ομπρέλες,   αφού η πλειονότητά τους    βρίσκεται   πλέον εντός του  αιγιαλού και της  ζώνης παραλίας.  Απαγορεύει δε  οποιαδήποτε  χρήση δεν είναι συμβατή με αυτή του  αιγιαλού  και της παραλίας  και οπωσδήποτε   κτίσματα  (Ν.2971/2001,  Ν. 1577/1985 και μεταγενέστεροι)  αλλά  και όσα  απέχουν λιγότερο από 30  μέτρα  από τον αιγιαλό (Α.Ν.439/1970)).

Όλα δε τα έργα τα οποία  έγιναν προς όφελος των δημοτών ,  επί θητείας μου ως Προέδρου του Λ.Τ.Π. , όπως οι παιδικές χαρές, το θεατράκι, το κτίριο του ΝΟΠ και όλα τα  μαγαζιά   (φάρου, Μόλου Αγίου Νικολάου, Μαρίνας  Ηρώων Πολυτεχνείου, ΟΠΑΘΑ και βαρελάκι) βρίσκονται πλέον εντός  του αιγιαλού και της ζώνης παραλίας ή απέχουν λιγότερο από 30  μέτρα από τον αιγιαλό. Έχουν δε ανεξαιρέτως όλα    χρήσεις μη συμβατές με τις διατάξεις του νόμου περί αιγιαλού και  παραλίας.

Παρόμοιος αποχαρακτηρισμός της Λιμενικής Ζώνης έγινε στο παρελθόν  και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τη δεκαετία του 80 και έχει νεκρώσει, για 40 ολόκληρα χρόνια, την  παραλιακή περιοχή της πόλης,  ακριβώς  γιατί επιβλήθηκε το ίδιο νομικό καθεστώς, που ισχύει πλέον και για την Πάτρα. Νομικό καθεστώς που δημιούργησε αδυναμία διαχείρισής των παραλιακών χώρων, των οποίων άλλαξε η επιτρεπόμενη  χρήση και έφερε σε απόγνωση όλες τις έκτοτε διατελέσαντες  δημοτικές αρχές.

Για να μη νεκρώσει επομένως και η κεντρική  παραλιακή περιοχή της Πάτρας, όπως  ήταν  επί δεκαετίες στο παρελθόν  αλλά και για να δύναται να υπάρξει νόμιμη και ουσιαστική  παραχώρηση, από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο, των χώρων του Δημοσίου  που βρίσκονται πλέον εκτός λιμενικής ζώνης, πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να αλλάξει το νομικό  καθεστώς, το οποίο  προφανώς λόγω συνταγματικότητας,  δεν μπορεί να αφορά μόνο τον αιγιαλό και τη ζώνη παραλίας της Πάτρας.

Άμεσα πρέπει να διευκρινιστεί,  από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, στον οποίο ανήκουν και οι χώροι, που τώρα εποπτεύονται από την Κτηματική Υπηρεσία, ποιος και με ποιες διατάξεις τους διαχειρίζεται. Επισημαίνω ότι αρμοδιότητα και ευθύνη αυτής της Υπηρεσίας, της οποίας διατέλεσα Προϊστάμενος, είναι η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και είναι υποχρεωμένη, από το νόμο, για την  επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων (πρόστιμα και μηνύσεις στην Εισαγγελία), σε όσους  παραβιάζουν τις επιτρεπόμενες  χρήσεις.

Γι αυτούς τους λόγους, εναντιωθήκαμε στον αποχαρακτηρισμό της λιμενικής ζώνης χωρίς και  την αλλαγή του νόμου, όταν ήμουν Δήμαρχος και αρχικά το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισε την ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για να διαχειριστεί τους χώρους που είχαν παραχωρηθεί το 2012 στο Δήμο και όταν αυτή αναιτιολόγητα δεν εγκρίθηκε,  επεξεργαστήκαμε, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Β. Παπά  και τον συνεργάτη μου κ. Δ. Σαρδελιάνο,  σχέδιο νόμου «περί αστικής παραλίας», που θα ίσχυε για όλη τη χώρα. Σχέδιο νόμου  το οποίο υποβλήθηκε στην ΚΕΔ αλλά  και στο Κοινοβούλιο (δια του  βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη), χωρίς  δυστυχώς να γίνει αποδεκτό.

 

Γιάννης Δημαράς

Κάτοικος Πατρών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ