Διχασμένοι μεταξύ Μακρόν και Αμόν για τις γαλλικές εκλογές οι ευρωσοσιαλιστές

Τι συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο

Επισήμως, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει τον Μπενουά Αμόν για τη γαλλική προεδρία. Όμως, οι ευρωβουλευτές παραμένουν διχασμένοι αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του, με μερικούς, ειδικά τους Βρετανούς και τους Ιταλούς, να προτιμούν τον Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.

Οι σοσιαλιστές βουλευτές δεν είναι λιγότερο διχασμένοι μεταξύ του επίσημου υποψήφιου τους Αμόν και του αντάρτη πρώην υπουργού Οικονομίας Μακρόν, από τους Γάλλους συναδέλφους τους.

«Ο μοναδικός υποψήφιος από τη σοσιαλιστική οικογένεια είναι ο Αμόν. Ο ίδιος εξελέγη δημοκρατικά και έχει την υποστήριξή μου» είπε ο Τζιάνι Πιτέλα, ο πρόεδρος της ομάδας των S & D. Όμως, παρά την ηθική υποστήριξή του προς τον υποψήφιο, ο Ιταλός ευρωβουλευτής έχει προειδοποιήσει εναντίον ορισμένων σημείων του προγράμματός του. «Το πρόγραμμά του για την Ευρώπη είναι σωστό, αλλά δεν συμφωνώ με όλες τις προτάσεις του» σημείωσε ο Πιτέλα.

Όμως, ο επικεφαλής της ομάδας των S&D δεν φαίνεται να βρίσκει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Μακρόν πιο πειστικό. Για τον Πιτέλα, το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη είναι υπερβολικά φιλελεύθερο. «Και νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα σοσιαλιστικό όραμα, όχι ένα νεοφιλελεύθερο όραμα» τόνισε. 

Ο Πιτέλα δεν είναι ο μόνος υψηλόβαθμος σοσιαλιστής ο οποίος έχει αμφιβολίες για τον προεδρικό υποψήφιο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος της ΕΕ της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, παραδέχθηκε επίσης ότι διατηρεί «επιφυλάξεις» σχετικά με το πρόγραμμα του Αμόν, ιδίως όσον αφορά «τα σχέδιά του για τον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης της ευρωζώνης».

Ο Αμόν έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης το οποίο θα αποτελείται κατά 80% από εθνικούς βουλευτές και 20% ευρωβουλευτές. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό θα αντιστρέψει την άποψη της κοινής γνώμης, η οποία στέκεται έντονα έναντι του ευρώ από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Αλλά η πρόταση αυτή του Αμόν δέχεται έντονη κριτική.

Η σοσιαλδημοκρατική οικογένεια
Το πρόγραμμα του Μακρόν περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης «υπό τον έλεγχο ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης, το οποίο θα αποτελείται από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», μια πρόταση κοντά σε αυτήν που υποστηρίζεται από τον Μοσκοβισί.

Ένα μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι είμαστε επηρεασμένοι από τις δημοσκοπήσεις, αλλά ο Μακρόν φαίνεται να έχει περισσότερες ελπίδες από ότι ο Αμόν, εναντίον της Λεπέν. Και οι απόψεις του για την Ευρώπη περισσότερο ή λιγότερο, συμφωνούν με την πλειονότητα της σοσιαλιστικής οικογένειας». 

Στα χαρτιά, η αντιπροσωπεία του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες είναι ένα προπύργιο του Αμόν: Δέκα από τους 13 ευρωβουλευτές συμμετέχουν στην προεκλογική του εκστρατεία.