Στο tempo24.gr: "Μέτωπο" παρατάξεων εναντίον Πελετίδη με το βλέμμα στραμμένο στον νέο εκλογικό νόμο- Το σχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα

Μια πρώτη γεύση της πρωτοβουλίας αυτής πήραμε από τις κοινές ανακοινώσεις με τις οποίες κανουν εμφάνιση οι τρεις παρατάξεις το τελευταίο διάστημα,

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

"Mέτωπο" απέναντι στη δημοτική αρχή συνιστούν σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr οι παρατάξεις "ΡΑΠ" που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, η ανεξάρτητη παράταξη "Τώρα για την Πάτρα"  και οι  "Αγωνιζόμενοι πολίτες" με επικεφαλής τον  Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, σε μια προσπάθεια αποδόμησης της παράταξης Πελετίδη και εστίασης στα μεγάλα θέματα της πόλης που μένουν σε στασιμότητα ή αντιμετωπίζονται μονοδιάστατα εξαιτίας της μονόφθαλμης κομματικής γραμμής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά πρτοχωρημένο στάδιο και σε αυτές συμμετέχουν και γνωστά  στελέχη από άλλες δημοτικές παρατάξεις, σε μια προσπάθεια αντιπαράθεσης μιας αυτοδιοικητικής πρότασης απέναντι στον σκληρό κομματικό μηχανισμό του ΚΚΕ που έχει εγκατασταθεί στη Μαιζώνος.

Οι παρατάξεις συζητούν και ακολούθως καταθέτουν κοινές προτάσεις όπου συγκλίνουν για θέματα όπως το τρένο, το θαλάσσιο μέτωπο, το κυκλοφοριακό, το φράγμα Πείρου- Παραπείρου κ.α.,  ενώ στο πρόγραμμα βρίσκεται και η διοργάνωση εκδηλώσεων- ημερίδων προς ενημέρωση των πολιτών για όσα συμβαίνουν και αφορούν την πόλη και το αναπτυξιακό της μέλλον.

Στο διάλογο σύμφωνα με τίς ίδιες πληροφορίες συμμετέχουν και πρώην αυτοδιοικητικοί που δεν έχουν εκλεγεί αλλά είναι ιδιαίτερα προβεβλημένοι.

Μια πρώτη γεύση της πρωτοβουλίας αυτής  πήραμε από τις κοινές ανακοινώσεις με τις οποίες κανουν εμφάνιση οι τρεις παρατάξεις το τελευταίο διάστημα, για μερικά σημαντικά θέματα όπως π.χ. οι δασικοί χάρτες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί προάγγελο κοινής πλεύσης στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η απάντηση που λαμβάνουμε είναι πώς όχι. Και μάλλον είναι απολύτως ειλικρινής καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, η συνεργασία έχει το βλέμμα της στραμμένο στον (προς κατάθεση)  νέο εκλογικό νόμο με το σύστημα της απλής αναλογικής, που ευνοεί τις μετεκλογικές συνεργασίες, για να μην πούμε τις επιβάλλει.

Ο λόγος; Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου προβλέπει τα εξής: Το σύστημα είναι απλή αναλογική. Κάθε παράταξη κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές και οι έδρες καταμένονται από την πρώτη Κυριακή κανονικά με βάση τη δύναμη που συγκεντρώθηκε. Εφόσον μια παράταξη δεν έχει συγκεντρώσει το 51%, κάτι που θεωρείται απίθανο με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, ο δήμαρχος εκλέγεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης παράταξης, τη δεύτερη Κυριακή, έχοντας όμως τους δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε στην πρώτη Κυριακή. 

Άρα δεν διαθέτει πλειοψηφία.

Πρόκειται σαφώς για συστημα που δεν ευνοεί την παράταξη Πελετίδη και την πολτιική της περιχαράκωση στην γραμμή του ΚΚΕ, αλλά επιβάλλει περαιτέρω συνεργασίες και συνεναίσεις.