Η Κοινο_Τοπία επισκέπτεται και ξεναγείται στο Μουσείο ζωολογίας του Βιολογικού Τμήματος του ΑΕΙ Πάτρας

και συζητά περί βιοποικιλότητας

Στα πλαίσια των κοινωνικών παρεμβάσεων και της υπεύθυνης ενημέρωσης που θέλει να έχει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και ΠολιτισμούΚοινο_Τοπία www.koinotopia.gr πραγματοποιεί επισκέψεις γνωριμίας σε φορείς, εταιρείες, υποδομές, παραγωγικές μονάδες και όπου αλλού μια δραστηριότητα έχει σχέση με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας. Μια από τις επισκέψεις αυτές θα πραγματοποιηθεί στο Ζωολογικό Μουσείο του Τμήματος Βιολογίας του ΑΕΙ Πάτρας στην πανεπιστημιούπολη το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 6μμ.

Για τη συμμετοχή στην επίσκεψη, διάρκειας μιάμιση περίπου ώρας, είναι απαραίτητη η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η κράτηση θέσης στη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας στο 2615.002009. Λόγω της περιορισμένης δυνατότητας θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης-ξενάγησης στους χώρους του Ζωολογικού Μουσείου θα γίνει παρουσίαση από το Βασίλη Χονδρόπουλοσυνταξιούχο καθηγητή ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΕΙ Πάτραςτων εκθεμάτων και υποδομών που διαθέτει, του τρόπου λειτουργίας του ενώ παράλληλα μέσω ενός διαλόγου που θα αναπτυχθεί με τους συμμετέχοντες θα υπάρξει προβληματισμός για τη βιοποικιλότητα και τα σύγχρονα διλήμματα που τίθενται σχετικά με την ισορροπία του οικοσυστήματος και τις απειλές που αυτό δέχεται από την πολλές φορές απερίσκεπτη διαχείριση των φυσικών πόρων και δυνατοτήτων του πλανήτη μας.


 

Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το έτος 1968, ύστερα από προσπάθειες του τότε Καθηγητή κ. Ι. Όντρια. Σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Τμήματος Βιολογίας, και ειδικότερα του Τομέα Βιολογίας Ζώων. Στεγάζεται στο κτήριο Βιολογίας–Μαθηματικών της Πανεπιστημιούπολης, στο Ρίο Πατρών. Το Μουσείο περιλαμβάνει χώρο εκθετηρίου, χώρο επιστημονικών ζωολογικών συλλογών, ταριχευτήριο, εργαστήριο και βοηθητικούς χώρους.

Στις περισσότερες από 60 προθήκες του εκθετηρίου υπάρχει μεγάλος αριθμός ταριχευμένων ή με άλλο τρόπο συντηρημένων ζώων της ελληνικής, κατά βάση, πανίδας που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να τα γνωρίσει και να έχει μια σύντομη ενημέρωση γι’ αυτά.

Επιπλέον, επιδιώκεται η παρουσίαση διαφόρων ζώων στα φυσικά τους ενδιαιτήματα, μέσα από τη σχετική προσομοίωση σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους (διοράματα) ή με τη χρήση άλλου εποπτικού υλικού. Τα είδη των εκτιθέμενων ζώων ανήκουν στην πλειονότητά τους στα Σπονδυλωτά και ειδικότερα στις κλάσεις των Χονδριχθύων, Οστεϊχθύων, Λισσαμφιβίων, Ερπετών, Πτηνών και Θηλαστικών, υπάρχουν όμως και πολλά δείγματα διαφόρων ομάδων ασπονδύλων, όπως Ποροφόρων, Κνιδοζώων, Δακτυλιοσκωλήκων, Μαλακίων, Αρθροπόδων, Εχινοδέρμων κ.ά.

Στον χώρο των επιστημονικών συλλογών του Μουσείου βρίσκονται κατατεθειμένα περισσότερα από 3.500 δείγματα Σπονδυλωτών, στα οποία υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσβασης, για ερευνητικούς σκοπούς, σε Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

 

Διαβάστε επίσης