«Ο Τραμπ βάζει σε κίνδυνο το Μουντιάλ»

Tι δηλώνει ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σεφερίν

Οι πολιτικές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, που εκλέχθηκε λίγο περισσότερο από ένα μήνα στην προεδρία των ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στις ελπίδες των Αμερικανών, να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026.

Αυτή είναι η γνώμη του πρόεδρου της UEFA, Αλεξάντερ Σεφερίν, όπως την είπε κατά την διάρκεια συνέντευξής του, στους New York Times. Σύμφωνα με  τον κορυφαίο παράγοντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αν οι περιορισμοί για τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ θα τεθούν σε πλήρη ισχύ, τότε οι ΗΠΑ  θα είναι πιο δύσκολο να οργανώσουν το Μουντιάλ: 

 «Τα μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους παίκτες, τους οπαδούς και τους δημοσιογράφους που βρεθούν στο κορυφαίο τουρνουά θα ήταν αντίθετη σε οποιοδήποτε είδος πρότασης. Αυτό θα αποτελέσει μέρος της συνολικής αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι δεν θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιτύχουν την οργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε ο Σεφερίν.

Η διοργάνωση του Μουντιάλ 2026 στις ΗΠΑ, θεωρείται από πολλούς περισσότερο από πιθανό, γιατί το τουρνουά θα φιλοξενηθεί στην Ευρώπη το 2018 (Ρωσία) και την Ασία το 2022 (Κατάρ). Με λίγα λόγια, είναι στο χέρι των Αμερικανών  να πάρουν την διοργάνωση, με τους Βόρειους να έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν ενωμένοι και οι τρεις (ΗΠΑ-Καναδάς-Μεξικό) είτε σε ?ζεύγη  (ΗΠΑ-Καναδάς και με μικρές πιθανότητες ΗΠΑ-Μεξικό) είτε μόνο με τις ΗΠΑ να επιχειρήσουν να επαναλάβουν το ιστορικό τουρνουά του 1994.

 «Αν οι παίκτες δεν μπορούν να έρθουν λόγω πολιτικών αποφάσεων, το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μπορεί να γίνει εκεί. Και αυτό ισχύει και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες που θα ήθελαν να διοργανώσουν ένα Μουντιάλ», είπε ο Σεφερίν. «Οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί.».

 Η συνέντευξη με ένα από τα πιο σημαντικά μέσα ενημέρωσης στον κόσμο, ήταν επίσης μια ευκαιρία για να μιλήσει για την UEFA: το πρώτο σημείο  ήταν προφανώς η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν το «Brexit» πάρει σάρκα και οστά, αλλάζουν τα πάντα», είπε ο Σεφερίν. «Αλλά το ποδόσφαιρο παιζόταν πριν και θα παίζεται  και στο μέλλον». Φυσικά, η έξοδος του Βασιλείου από την ΕΕ θα ήταν ένα πρόβλημα και για τους οπαδούς, γιατί «με την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη είναι πολύ καλύτερα», συμπλήρωσε με νοσταλγία ο πρόεδρος της  UEFA. 

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης