Παρήλασαν άρματα....μινιατούρες- Η απίστευτη έκπτωση στο μεγαλύτερο ατού του καρναβαλιού της Πάτρας

ακούστηκαν πολλοί να αναρωτιούνται "που είναι ο καρνάβαλος;" ενώ αυτός είχε....περάσει

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Άρματα σε μέγεθος...small ήταν αυτά που παρήλασαν φέτος στο καρναβάλι της Πάτρας και αυτό δεν ήταν τόσο ορατό στην τηλεόραση, όσο στην πλατεία, εκεί που ακούστηκαν πολλοί να αναρωτιούνται "που είναι ο καρνάβαλος;" ενώ αυτός είχε....περάσει. Η πενία και η απίστευτη καθυστέρηση που σημειώθηκε και φέτος ήταν ιδιαιτέρως ορατή στο δρόμο,  καθώς τα άλλοτε εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή άρματα, ιδίως αυτά που άνοιγαν την μεγάλη παρέλαση, ήταν σαν να πρωταγωνιστούν στο καρναβάλι των...μικρών, ενώ τα άρματα των πληρωμάτων ήταν σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά του Δήμου κάτι προωτοφανές για τα δεδομένα της πόλης και της διοργάνωσης.

Όσο για το άρμα του καρνάβαλου, αυτό πήρε φέτος επάξια το Όσκαρ του ... νάνου, φέροντας και την ίδια θεματολογία με το περυσινό για λόγους πολιτικής κατανάλωσης.

Πρόκειται για τα μικρότερα και λιγότερα σε αριθμό άρματα που έχουν παρελάσει ποτέ στο Καρναβάλι της Πάτρας, το οποίο στηρίζει σε αυτά ένα πολύ μεγάλο μέρος του μύθου του και της διαφοροποίησής του από άλλα καρναβάλια της χώρας τα οποία κατά καιρούς διεκδικούν, εφορμούν και κομπάζουν. Η έκπτωση αυτής της θελεμιώδους παραμέτρου του Πατρινού Καρναβαλιού δεν είναι απλώς ανησυχητική, είναι επικίνδυνη. Στερεί από την πόλη την δήμιουργική της έκφραση και την επίδειξη της τεχνογνωσίας της. Στερεί από την πόλη το εντυπωσιακότερο καρναβαλικό της στοιχείο.

Η εικόνα του άρματος- μινιατούρας είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Μαρτυρά την πλήρη αδυναμία του Καρναβαλικού Οργανισμού του Δήμου να στελεχώσει εγκαίρως το καρναβαλικό συνεργείο, με  αποτέλεσμα αντί αυτό να εργάζεται έστω 6 μήνες το χρόνο, να καταλήγει να κατασκευάζει σχεδόν όλα τα άρματα μέσα σε ένα μήνα, τρέχοντας και αναμασώντας παλιά τροφή, ανακατασκευάζοντας δηλαδή παλιά άρματα όπως-όπως.

Κάθε χρόνο, λίγο μετά την έναρξη του θεσμού ο Βρυώνης κάνει εμπρηστικές δηλώσεις περί αυτόματου πιλότου και άφαντου Δήμου και κάθε Καθαρά Δευτέρα αυτές μπαίνουν στο ντουλάπι μαζί με το άλμπουμ, το οποίο κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο φτωχό.

Μαρτυρά και κάτι άλλο το άρμα- μινιατούρα. Τα αποτελέσματα της άρνησης του Δήμου Πατρέων επι της θητείας της νέας δημοτικής αρχής να δεχθεί χορηγίες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια έφτασαν τις 20 και τις 25.000 ευρώ. Μαρτυρά την οικονομική ένδεια η οποία φάνηκε μεν στα άρματα, αλλά όχι στους καλοπληρωμένους Boney M για την τελετή λήξης.

Δύο ταχύτητες στον ίδιο δρόμο, για το ίδιο...αμάξι.

Μια λογική εκπτώσεων που θα οδηγήσει λίαν συντόμως σε αδιέξοδο.