Οι καλλιτέχνες που έγιναν μίασμα

Του Βασίλη Παπαϊωάννου- Καρναβαλιστή

Το Πατρινό Καρναβάλι έχει μια μακριά ιστορία, 190 σχεδόν χρόνων, που όλοι τη γνωρίζουμε και δεν χρειάζεται να αναλυθεί θεωρώ σε αυτή τη φάση. Η καταλυτική εμφάνιση του Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού το 1966 είναι γνωστή επίσης και είναι αυτή που έχει οδηγήσει το Πατρινό Καρναβάλι σε μια μαζική συμμετοχή της νεολαίας (και όχι μόνο) της Πάτρας, αλλά και από εκτός αυτής. Μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια η μεγάλη παρέλαση ως βασικό σημείο αναφοράς του Πατρινού Καρναβαλιού έχει αλλάξει αρκετές φορές "εικόνα". Το 1975 ένα πλήρωμα "παραβίασε" τον κανονισμό και βγήκε από το αυτοκίνητο και παρέλασε στο δρόμο. Από εκεί και πέρα ο αριθμός των μελών άρχισε να αυξάνει. Το 1979 τα πληρώματα αρχίζουν να αποτελούν βασικό κορμό της παρέλασης της Κυριακής. Οι αριθμοί όλο και αυξάνουν και το Πατρινό Καρναβάλι γιγαντώνεται με 5.000, 15.000, έως και 45.000 καρναβαλιστές, λέγανε κάποια στιγμή. Η θεματολογία και τα υλικά αλλάζουν με τα χρόνια, γίνονται όλο και πιο περίτεχνα, όλο και πιο πρωτότυπα και τα πληρώματα αναπτύσσουν νέες τεχνικές κατασκευής και έκφρασης. Η φαντασία οργιάζει και το Καρναβάλι μας αρχίζει να αποτελεί μέσο έκφρασης ή και γενεσιουργός αιτία εικαστικής ενασχόλησης και δημιουργίας.

Αυτή η ανάπτυξη της συμμετοχής των πληρωμάτων του Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα όμως. Έχει και αρνητικά, επίσης γνωστά. Υπεράριθμα μαζικά πληρώματα, χαμηλής αισθητικής, αλλά ομολογουμένως ιδιαίτερα έντονης ζωντάνιας και κεφιού. Πληρώματα τα οποία κατ' επανάληψη παραβιάζουν τον κανονισμό και πάλι την επόμενη χρονιά με ένα μαγικό τρόπο ξαναείναι στην παρέλαση. Οι παραβιάσεις του κανονισμού αρχίζουν να επεκτείνονται και στο "μικρό αδελφάκι" της μεγάλης παρέλασης, το Καρναβάλι των Μικρών, το οποίο όπως είδαμε και πολύ πρόσφατα είναι απλά το καρναβάλι των γονέων. Και εκεί υπάρχει κανονισμός, και εκεί τα ίδια σχολεία ξαναβγαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Και κάπου μέσα σε όλη αυτή τη πορεία του Πατρινού Καρναβαλιού εμφανίζεται ένα πλήρωμα, το οποίο διαφοροποιείται άκρως ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα, ξεφεύγοντας από τη σάτιρα ή το καλλιτεχνικό στυλ των υπολοίπων και αναπτύσσει μια αισθητική "θεάτρου δρόμου", μια παρουσίαση “θεατράλε”, η οποία στην πορεία των χρόνων καταχειροκροτείται από τους θεατές της παρέλασης. Μια άλλη εικόνα, μια διαφορετική πνοή, μια άλλη αισθητική. Ένα πλήρωμα το οποίο από ένα συνδυασμό κακών συγκυριών, "δημιουργεί" ένα κενό στη παρέλαση του 2016 διάρκειας 12 λεπτών. "Παραβίαζει" τον κανονισμό και όχι μόνο δεν παίρνει όλα τα βραβεία τα οποία του απένειμε η Κριτική Επιτροπή, αλλά αποφασίζεται να παρελάσει και τελευταίο το 2017, ως το "μίασμα" του Πατρινού Καρναβαλιού. Ο αποδιοπομπαίος τράγος?

Και την ίδια χρονική περίοδο ο Δήμος Πατρέων, υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με στόχο της προώθηση της Δημιουργικής Βιομηχανίας με έμφαση στο Πατρινό Καρναβάλι, ως πολιτιστικό πόρο της περιοχής («Creativity Hubs for Sustainable DeveloPment through the VAloRization of Cultural Heritage Assets», Ακρωνύμιο: SPARC, 941/28-11-2016 Αποφ. του Δημοτικού Συμβουλίου). Στοχεύει να προωθήσει δηλαδή αυτή ακριβώς αυτή τη δημιουργικότητα που οι πατρινοί έχουμε αναπτύξει μέσα από το Καρναβάλι μας, όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή τη φαντασία, τη τεχνογνωσία, τη διαφορετικότητα, τη διέξοδο (πιθανόν) από το τέλμα της "επιχειρηματικότητας" των καφετεριών, αξιοποιώντας και προβάλλοντας σε όλη την Ευρώπη το Πατρινό Καρναβάλι μας.

Τμήμα ακριβώς αυτής της εικόνας που δεν θα δείξουμε στις κάμερες φέτος. Αυτή την εικόνα που θα την χώσουμε ανάμεσα στο "μέγα πλήθος και μέγα πάθος" των υπεράριθμων εμπορικών πληρωμάτων και των σοκολατοριχτών.

Μήπως κάτι δεν πάει καλά? Μήπως έχουμε μπερδέψει το που πρέπει να μπαίνει φρένο στο Καρναβάλι μας και που όχι? Μήπως πρέπει να αντιληφθούμε ότι το Καρναβάλι είχε, έχει και θα έχει τη δική του δυναμικότητα?

Προσωπικά ξέρω ότι αυτή την εικόνα δεν θέλω να την χάσω. Και ως πατρινός καρναβαλιστής και ως φωτογράφος. Θα περιμένω να την δω, να την απολαύσω και να την αποθανατίσω, γιατί θεωρώ ότι είναι άλλο ένα βήμα μπροστά για το Πατρινό Καρναβάλι μας. Ένα βήμα μπροστά όπως θα είναι και η υλοποίηση του SPARC.
Καλό Καρναβάλι και υπάρχει ακόμα χρόνος να βρεθεί μια κοινά αποδεκτά λύση η οποία θα εξασφαλίσει την παρουσία του πληρώματος 86 σε σημείο της παρέλασης που θα μπορούμε να το απολαύσουμε όλοι!

(αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πελοπόννησος")