Πάτρα: “Ο Αρμένης” της Χαράς Κοσεγιάν στις 13 και 14 Μαρτίου

από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρος

“O ΑΡΜΕΝΗΣ” είναι η δραματοποίηση του ομότιτλου λογοτεχνικού διηγήματος της Χαράς Κοσεγιάν ( από το βιβλίο "Η ΛΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ", εκδ."ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ" ), με χρήση αυθεντικού πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας, στις 13 και 14 Μαρτίου 2917 στις 21:00.

Παίζοντας με σκηνικές δράσεις και εικόνες πάνω στην ιδέα του πώς το συλλογικό επηρεάζει την ατομικότητα, το διήγημα εντάσσει το μικρόκοσμο ενός αυθεντικού προσώπου στο μεγάλο γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, πετυχαίνοντας να καταδείξει πόσο αδύνατες είναι οι υπερβάσεις για τους ανθρώπους των οποίων τη ζωή όρισαν άλλοι, χαράζοντας γραμμές στο χάρτη, εξασφαλίζοντας σφαίρες επιρροής και "καθαρές" περιοχές, βυθίζοντας τους στην απαξίωση και κουρελιάζοντάς τους το όνειρο.

Η θεατρική μεταφορά του κειμένου διασχίζει όλα τα τοπία ερμηνείας : οι λέξεις, οι ηθοποιοί, η μουσική και η εικόνα, βαλμένα στον αλχημικό καταλύτη της θεατρικής σκηνής, αλληλεπιδρούν για να φέρουν στην επιφάνεια αυτά τα βαθιά, ανέκφραστα συναισθήματα που γράφουν την ατομική “μικρή” ιστορία του καθενός μας και στιγματίζουν τις μνήμες και τις ζωές μας...

Επισημαίνουμε ότι εφέτος είναι η επέτειος 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Τον λέγαν Καραμπέτ. Τον φώναζαν Καραμπέτη . Όλοι τον ήξεραν “ο Αρμένης”....Όλα άρχισαν στον “μεγάλο πόλεμο”, αν και δεν κατάλαβα ποτέ μου: ποιος πόλεμος είναι τάχα μεγάλος και ποιος μικρός... Αλλά, η γενοκτονία είναι παζάρι διαλογής. Όλα ανοιχτά στο χωράφι, μα μόνο κάποια στάχια ξεπατώνονται… η κατάρα κάποιων που γεννήθηκαν Αρμένιοι, Πόντιοι, Κούρδοι, Εβραίοι… Φόρτωμα για την Ελλάδα το 1915, όπου φύγει φύγει, όποιος προλάβει να γλιτώσει την κατάρα της γενοκτονίας, ενάμιση εκατομμύριο ψυχές σκότωσαν οι γείτονες τότε στο καραβάνι θανάτου, της πείνας, της δίψας και της ντροπής... Από κει και πέρα η προσωπική του καθενός ιστορία.

Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία : Τάσος Μπλάτζιος

Σκηνοθεσία : Τάνια Κίτσου- Τάσος Μπλάτζιος

Σκηνογραφία- φωτισμοί: Τάνια Κίτσου

Μουσική επένδυση: παραδοσιακή Αρμένικη μουσική και τραγούδια

Video art: gcl.dp productions Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου

Κοστούμια-Μακιγιάζ: Λάζαρος Μήλιος

Οπτικοακουστικό υλικό: Περιοδικό ΑΡΜΕΝΙΚΑ-

-Μάικ Σιλιγκιριάν, Κρισταμπόρ Μισικιάν

Ερμηνεία: Τάσος Μπλάτζιος, Βούλα Πελεκάνου, Μαρία Καστάνη

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της ΑΡΜΕΝΙΑΣ.

Ινφο:

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων-Τηλ. 2610 273613

Παραστάσεις:13 και 14 Μαρτίου στις 21:00.

Τιμές εισιτηρίων 8 Γενική είσοδος- 5 ευρώ ανέργων & φοιτητικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ