Η Ολλανδία νομιμοποιεί την καλλιέργεια μαριχουάνας

Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο

Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την καλλιέργεια της μαριχουάνας με ψήφους 77 υπέρ έναντι 72 κατά, κάνοντας το πρώτο βήμα για την πλήρη νομιμοποίηση - ρύθμιση, βάζοντας τέλος στη μακρόχρονη πολιτική ανοχής της χώρας.

Μέχρι τώρα η μαριχουάνα ήταν βάσει του ισχύοντος νόμου, παράνομη, αλλά η αστυνομία δεν προχωρούσε σε συλλήψεις για κατοχή ποσών μικρότερων από μερικά γραμμάρια.

Η ψήφος του ολλανδικού κοινοβουλίου να επιτραπεί η επαγγελματική καλλιέργεια του φυτού θα επιτρέψει στα "coffee shops" της χώρας, που πουλούν ελεύθερα το ναρκωτικό, να έχουν μια νόμιμη πηγή εφοδιασμού από παραγωγούς της χώρας που θα λάβουν σχετική άδεια καλλιέργειας.

Το 2015 η αστυνομία είχε καταστρέψει 5,856 καλλιέργειες μαριχουάνας στη χώρα, το ένα πέμπτο της ετήσιας παραγωγής, ενώ στην Ολλανδία εισάγονται ποικιλίες από το εξωτερικό.

Πλέον, μένει το νέο νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από την Άνω Βουλή της Ολλανδίας, για να υπάρξει και η οριστική ρύθμιση του νομικού πλαισίου που θα διέπει την καλλιέργεια και χρήση μαριχουάνας. Αν καταψηφιστεί, θα εκκινήσει μια νέα διαδικασία κοινοβουλευτικού διαλόγου για το θέμα που εισηγήθηκε προς νομιμοποίηση το κόμμα D66 (Δημοκρατικοί).

Διαβάστε επίσης