Είκοσι έξι προσαγωγές στην Τουρκία για τη χθεσινή επίθεση - Με νεκρούς ένα 11χρονο αγόρι και έναν φρουρό ασφαλείας

με παγιδευμένο όχημα

Σε 26 προσαγωγές προχώρησε η τουρκική αστυνομία για επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που έγινε χθες στην πόλη Βιρανσεχίρ στα νοτιοανατολικάτης χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Το γεμάτο εκρηκτικά όχημα πυροδοτήθηκε από απόσταση στον κήπο οικιστικού συγκροτήματος όπου διαμένουν δικαστές και εισαγγελείς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα 11χρονο αγόρι και ένας φρουρός ασφαλείας. Δεκαεπτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Το όχημα-βόμβα πυροδοτήθηκε τη στιγμή που ένας φρουρός που το είδε να σταθμεύει ετοιμαζόταν να βγάλει το όπλο του» , δήλωσε ο Σοϊλού στους δημοσιογράφους στη Βιρανσεχίρ, προσθέτοντας πως η έκρηξη προκάλεσε ζημιές σε 14 γειτονικά κτίρια.

Έντεκα άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο, δήλωσε ο Σοϊλού, μεταξύ των οποίων και δύο που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Από χθες βράδυ, συνολικά 26 άνθρωποι προσήχθησαν» πρόσθεσε. Ανακοίνωση που εκδόθηκε προηγουμένως από το γραφείο του επαρχιακού κυβερνήτη ανέφερε πως ο ιδιοκτήτης του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση περιλαμβάνεται στους προσαχθέντες.

Εικόνες από το σημείο δείχνουν δεκάδες αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα μέσα στο οικιστικό συγκρότημα να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ παράθυρα και μπαλκόνια κτιρίων έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Τουρκικές σημαίες ήταν υψωμένες στο πλάι των κτιρίων.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα. Ο κυβερνήτης της Σανλιούρφα Γκιουνγκόρ Αζίμ Τούνα δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πως την επίθεση πραγματοποίησαν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε ένοπλο αγώνα για την αυτονομία των Κούρδων το 1984. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Η εκεχειρία ανάμεσα στο PKK και στο κράτος κατέρρευσε τον Ιούλιο του 2015.

Διαβάστε επίσης