Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις

Επίθεση σε Τραμπ

Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει σε πιέσεις των ΗΠΑ να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί επίσης να μετρήσει ως ασφάλεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει σε αμφισβήτηση τη δέσμευσή του στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ όσο οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% της οικονομικής τους παραγωγής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επωμίζονται το 70% του προϋπολογισμού της συμμαχίας. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ τη Τετάρτη ότι θα πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους για τις αμυντικές δαπάνες ώστε να εξασφαλίσουν ότι η Αμερική δεν θα μετριάσει την υποστήριξή της.

"Αυτό έχει υπάρξει το αμερικανικό μήνυμα εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Είμαι πολύ αντίθετος στο να επιτρέψουμε τους εαυτούς μας να πιεστούμε (στη θέση) αυτή", είπε ο Γιούνκερ σε ομιλία του στο περιθώριο του διεθνούς Συνεδρίου του Μονάχου για την Άμυνα.

Πρόσθεσε ότι ξέρει πως η Γερμανία δεν θα επιτύχει πια πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της εάν αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σε 2% του ΑΕΠ από το 1,22%. "Δεν μου αρέσει το ότι οι Αμερικανοί φίλοι μας περιορίζουν αυτή την ιδέα της ασφάλειας στα στρατιωτικά", είπε, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πιό λογικό να εξετάσουν μια "σύγχρονη πολιτική σταθερότητας" που αποτελείται από πολλα μέρη.

"Εάν κυττάξει κανείς τί κάνει η Ευρώπη για την άμυνα, συν τη χρηματοδότηση ανάπτυξης, συν την ανθρωπιστική βοήθεια, η σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα φανεί αρκετά διαφορετική. Η σύγχρονη πολιτική δεν μπορεί να αφορά μόνο την αύξηση αμυντικών δαπανών", είπε. "Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ομαδοποιήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους καλύτερα και να ξοδεύουν τα χρήματα με πιό αποδοτικό τρόπο", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης