«Δρόμοι της Αποκριάς»: Παραδοσιακό αποκριάτικο ξεφάντωμα, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου στο κέντρο του Αιγίου

η οδός Κλεομένους Οικονόμου θα γεμίσει κεφάτους μασκαράδες

Με το καθιερωμένο παραδοσιακό ξεφάντωμα στο κέντρο του Αιγίου, γιορτάζει την Αποκριά και φέτος η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), που σε συνεργασία με τα χορευτικά τμήματα συλλόγων της Αιγιάλειας διοργανώνει τους «Δρόμους της Αποκριάς» στην καρδιά της αγοράς του Αιγίου. Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου μετά τις 7 μ.μ., η οδός Κλεομένους Οικονόμου θα γεμίσει κεφάτους μασκαράδες και παιχνιδιάρες μπούλες, που θα χορέψουν αποκριάτικα περιπαικτικά τραγούδια και θα παρουσιάσουν ξεκαρδιστικά έθιμα, καλώντας όλο τον κόσμο να διασκεδάσει παραδοσιακά.

 

Η αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα μιας και συνδέεται µε την λατρεία του Διονύσου, θεού του κρασιού και της ευθυμίας. Αποκριά σημαίνει «αποχή από το κρέας» και ανάλογη είναι και η ερμηνεία της αγγλικής λέξης «carnival» που προέρχεται από το λατινικό «carnem levare» ή «carnis levamen» και σηµαίνει «διακοπή της κρεοφαγίας». Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους συµπεριφερόµενοι «προκλητικά», εκφράζοντας ελεύθερα τις τολμηρές ερωτικές τους σκέψεις, έχοντας κρύψει την αληθινή τους ταυτότητα. Η παράδοση αυτή διατηρήθηκε μετά τον εκχριστιανισμό των Ελλήνων και εξαπλώθηκε µέσω της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας αλλά και αργότερα μέσω της ανακάλυψης του Νέου Κόσµου.

 

Θα συμμετάσχουν οι εξής χορευτικές ομάδες:

 

* Λέσχη Χορού Dancing Club

* Πανηπειρωτική Αδελφότητα

* Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης "Η Ένωση"

* Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Σελιανιτίκων

* Φιλοπροοδευτικός Όμιλος Λόγγου "Ο Βύρων"

* Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου

* Χορευτικός Όμιλος Αβύθου "Αχαιοί"

* Χορευτικός Όμιλος Αιγίου

* Χορευτικός Όμιλος Καμαρών "Αρχαίες Ρύπες"