Αχαΐα: "Όργιο" λαθροθηρίας σε Στροφυλιά και Αλυκή - "Εξαφανίζουν" σπάνια πουλιά - ΦΩΤΟ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΆ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ"

Η «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» καταγγέλλει την έξαρση τη λαθροθηρίας, ιδίως στη Λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς- Κοτυχίου. Με ανακοίνωσή της ζητά τη συντονισμένη δράση των συναρμόδιων αρχών, ώστε να υπάρξουν συλλήψεις και οι ομάδες λαθροθηρών να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.


Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Την ώρα που οι οπλοφόροι με βάρκες αφάνιζαν τα πουλιά στο Εθνικό Πάρκο της Στροφυλιάς, μέλη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας φωτογραφίζονταν να ρίχνουν ζωοτροφές στην όχθη!
Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής 15 Ιανουαρίου, στις καθιερωμένες καταμετρήσεις των υδροβίων πουλιών, η ομάδα των παρατηρητών εντόπισε οπλοφόρους με τρεις βάρκες να κυνηγούν στη λίμνη του Πρόκοπου στο δάσος της Στροφυλιάς. 200 μ. πιο πέρα συνάντησαν τζιπ των κυνηγών και τους ενημέρωσαν.
Η απάντηση ήταν απίστευτη: οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες και τα μέλη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου είπαν ότι δεν άκουσαν τίποτα! Αντίθετα, προχώρησαν σε δήθεν ... τάισμα των πουλιών (μία, εκτός των άλλων, άχρηστη ενέργεια, καθώς ο Πρόκοπος έχει υπεράφθονη τροφή για τα υδρόβια πουλιά).
Ο κυνηγετικός φαρισαϊσμός ποτέ δεν ήταν τόσο προκλητικός: Τα μέλη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου φωτογραφίζονταν να σκορπούν ζωοτροφές στην όχθη και δήθεν να φροντίζουν τα πουλιά την ώρα που οι οπλοφόροι τα αφάνιζαν. Στο ίδιο μέρος, σε μικρή απόσταση, το ίδιο πρωινό!
Τα πουλιά χρειάζονται ασφάλεια, όχι τάισμα. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου επιχειρεί να υποβαθμίσει την οδυνηρή πραγματικότητα και να εμφανίσει ότι οι οπλοφόροι δεν είναι πρόβλημα και ότι, αντίθετα, οι κυνηγοί πρέπει να παρέμβουν για να σώσουν την κατάσταση.
Εκτός από την υποκρισία και την ανοχή έναντι των λαθροθηρών, το τάισμα από τους κυνηγούς ήταν άχρηστο και παράνομο: τάισμα δικαιολογείται μόνο σε παγωμένες περιοχές ή όπου συγκεντρώνονται αφύσικα μεγάλοι αριθμοί πουλιών σε μικρούς υγροότοπους, χωρίς φυσική τροφή.
Ο Πρόκοπος δεν ήταν παγωμένος και διαθέτει άφθονη φυσική τροφή. Τα πουλιά θέλουν απλά ησυχία και ασφάλεια για να τραφούν όχι μερικούς κουβάδες ζωοτροφής στην όχθη, με δεκάδες καραμπίνες να τα σημαδεύουν, λίγο πιο πέρα.
Τέλος, απλά και μόνο για το τυπικό της υπόθεσης, τονίζουμε ότι οποιοδήποτε τάισμα σε ένα Εθνικό Πάρκο χρειάζεται άδεια από το φορέα Διαχείρισης και την αρμόδια Δασική Αρχή.
Το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς δεν είναι χώρος αυθαιρεσίας άσχετων κυνηγών. Είναι πολύτιμος δημόσιος φυσικός πλούτος και ουδείς δικαιούται να πλήττει το πιο ευαίσθητο στοιχείο του: την ορνιθοπανίδα» καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Γιώργος Κανέλλης,Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας,Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.
ΑΛΥΚΗ ΑΙΓΙΟΥ
Τι κι αν ο Υδροβιότοπος της Αλυκής Αιγίου, επωφελήθηκε φέτος από τις κλιματολογικές συνθήκες και έχει καταστεί πόλος έλξης για επισκέπτες αλλά και επιστήμονες -παρατηρητές πουλιών- ποτέ από το περιβάλλον της γνωστής και προστατευόμενης αυτής Λιμνοθάλασας, δεν λείπει η άλλη πλευρά της εικόνας που τώρα εμφανίζει.
Είναι ιδιαιτέρως λυπηρό το γεγονός, ότι μαζί με τα μεταναστευτικά πτηνά και το ήσυχο καταφύγιό τους, συναντά κανείς παράλληλα με το εντυπωσιακό θέαμα της φύσης, σκουπίδια που εύκολα λάτρεις του όλου σκηνικού, συναντούν και θλίβονται για αυτό που αντικρίζουν.
Η κατάσταση, έφερε πολλά και αρνητικά σχόλια, με τον Γιώργο Τζάκη - γνωστό για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες- να ζητά δημόσια τον εθελοντικό καθαρισμό του σημείου από αντικείμενα, φελιζόλ κ.λπ.
«Οχι τώρα, διότι θα προκαλέσουμε μεγάλη αναστάτωση» ήταν η άμεση απάντηση του Κώστα Παπακωνσταντίνου (δασκάλου με Msc Οικολογίας και δημοτικού συμβούλου), ο οποίος διευκρινίζει ότι δεν πρέπει κανείς τώρα να μπει μέσα στα νερά, διότι θα τρομάξουν και ίσως αποχωρήσουν τα πτηνά, αλλά μέσα στον Μάρτιο με οργανωμένη επιχείρηση και μεταξύ ενός στενού κύκλου, με προηγούμενη ενημέρωση του Δασαρχείου.
«Θα χρειαστεί να δράσουμε με αυστηρό σχέδιο όσον αφορά στον καθαρισμό εντός του υγρότοπου, αφού η Αλυκή είναι ένα φυσικό οικοσύστημα αναγνωρισμένης αξίας πανευρωπαϊκά, στο Δίκτυο περιοχών Φυσικής κληρονομιάς Natura-2000, σημαντικό Καταφύγιο Αγριας Ζωής και περιοχή της Ελλάδας για πάνω από 250 είδη πουλιών» επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου


 

Διαβάστε επίσης