Κι όμως, δεν είναι έτσι…

Του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Όταν η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί δεν απαντούν στα προβλήματα των πολιτών ή κρύβονται πίσω από παρελκυστικές και θολές απαντήσεις, αυτό δείχνει την αμηχανία τους, την έλλειψη πολιτικής και την απόσταση που παίρνουν από την κοινωνία. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και διογκώνονται, ενώ η κυβερνητική αδράνεια και αδιαφορία τα επιδεινώνουν.

Όταν, όμως, η αδιαφορία γίνεται κυνισμός, αυτό εξοργίζει τους πολίτες και απαξιώνει τον ίδιο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ποτέ πριν Υπουργοί δεν απέφευγαν  τόσο τη Βουλή, όταν πρόκειται να ελεγχθούν για τις πράξεις και παραλείψεις τους, όσο με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά χτυπητά παραδείγματα από την καθημερινότητα της Αχαΐας: 

1. Σε απάντηση της ερώτησης μας που αφορούσε τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης των κρουσμάτων ελονοσίας στην Αχαΐα, το Υπουργείο Υγείας έστειλε την απάντησή του 4 μήνες σχεδόν μετά!. Στην απάντησή του δηλώνει ότι, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, έχει πραγματοποιηθεί σειρά ενεργειών σχετικά με την ενημέρωση προσωπικού και πολιτών, την εκπαίδευση των συμμετεχόντων υπαλλήλων, τη συγκρότηση Ειδικών Μεικτών Υγειονομικών Κλιμακίων στην Αχαΐα κ.λπ. Στη συνέχεια, μας ενημερώνει ότι η τελευταία πραγματοποιηθείσα επίσκεψη (στη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού) έγινε στις 3/10/2016. Οι υπόλοιπες επισκέψεις ακόμα «προγραμματίζονται»....

2. Σε απάντηση της ερώτησής μας σχετικά με τις σοβαρές καταστροφές στον Δήμο Ερυμάνθου εξαιτίας θεομηνίας, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι για τον Δήμο Ερυμάνθου έχει κατανεμηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για επενδύσεις (Σ.Α.Τ.Α.) για το έτος 2016 το ποσό των 222.210,00 ευρώ για τη χρηματοδοτική κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, έχει εκδοθεί απόφαση χρηματοδότησης για πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού ύψους 30.000,00 ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην ουσία, δεν απάντησε στα ερωτήματα που θέτουμε. Μας παραπέμπει στην Εθνική Αρχή Συντονισμού ΕΣΠΑ, και αρκείται στο να μας εκθέσει τις αρμοδιότητες και το ρόλο του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τ.Α.Ε.Ε.), χωρίς να μας απαντά ουσιαστικά. Επομένως, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποποιείται κάθε ευθύνης σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών. Το τρίτο δε ερώτημά μας που αφορά στη δυνατότητα παράτασης βεβαιωμένων οφειλών των πολιτών που ζουν στις πληγείσες περιοχές, έμεινε αναπάντητο από το Υπουργείο.  Απόλυτη σιωπή. 

3. Σε απάντηση της ερώτησής μας σχετικά με τις σοβαρές καταστροφές από την κακοκαιρία στη Δυτική Αχαΐα, το μεν Υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι είναι αναρμόδιο, το δε Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν έχει δώσει ακόμη και σήμερα καμία απάντηση. Το τρίτο συνερωτώμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθησυχάζει τους πολίτες, δηλώνοντας ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εκκρεμεί η έκδοση και κοινοποίηση των σχετικών πορισμάτων προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους, χωρίς, ωστόσο, να μας ενημερώνει για το χρονικό ορίζοντα των αποζημιώσεων. 

4. Σε απάντηση της ερώτησής μας σχετικά με μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία, την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μας ενημερώνει ότι αρμόδιος φορέας είναι η Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε., η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών, και έχει παραχωρήσει την διαχείριση της εγκατάστασης στον Δήμο Πατρέων. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι αρμόδια για ορισμένες μόνο εγκαταστάσεις του Ν.Π.Δ.Δ, όπως δηλώνει. Στη συνέχεια, αναφέρει τις ληφθείσες επιχορηγήσεις από το Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών για τα έτη 2013 έως 2016, οι οποίες συνολικά φτάνουν το ποσό των 3.593.020,00 ευρώ. Παράλληλα, το Υπουργείο επισημαίνει ότι ως ΝΠΔΔ, το Παμπελοποννησιακό οφείλει να αναλαμβάνει δράσεις, έτσι ώστε να καλύψει τις δαπάνες του ιδίοις εσόδοις! Από το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουμε λάβει ακόμα σχετική απάντηση στην ερώτησή μας.

Αυτός ο τρόπος άσκησης της εξουσίας δεν είναι σίγουρα νέος – είναι μάλιστα πολύ παλιός. Είναι όμως τελείως αναντίστοιχος με τις ανάγκες της κοινωνίας, γι’ αυτό και απολύτως αποτυχημένος. Κανένας δεν έκανε πολιτική κρυπτόμενος ή αποσιωπώντας τα προβλήματα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτή η Κυβέρνηση βλάπτει τη χώρα και πρέπει να φύγει άμεσα