Στο Επιμελητήριο Αχαϊας σήμερα 10 μελής αντιπροσωπεία από την περιοχή Chengdu της Κίνας

υπογραφή συμφωνητικού αμοιβαίας συνεργασίας

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, στο Επιμελητήριο Αχαϊας, έγινε προγραμματισμένη συνάντηση με 10 μελή αντιπροσωπεία από την περιοχή Chengdu της Κίνας, η οποία απαρτιζόταν από υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του γραφείου εξωτερικών και υπερπόντιων υποθέσεων κον Lu Sheng. Η εν λόγω αποστολή, η οποία συνοδευόταν από την διευθύντρια της Πύλης Φιλίας Ελλάδας Κίνας για την Δυτική Ελλάδα, κα Χρυσάνθη Κολοκυθά συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κο Πλάτωνα Μαρλαφέκα, τον Γενικό Γραμματέα του Επιμελητηρίου κο Θεόδωρο Τσούμπελη, τον ειδικό σύμβουλο κο Αθανάσιο Κούστα,  την κα Νόρα Νικολοπούλου, Προϊσταμένη Δημ. Σχέσεων και με στελέχη του επιμελητηρίου. Η κυβέρνηση του Chengdou έχει εκδηλώσει σημαντικό ενδιαφέρον για συνεργασία με την περιοχή μας σε διάφορα επίπεδα με κυρίαρχο το επιχειρηματικό.

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στην Πάτρα και την πόλη Chengdu της Κίνας.

Προτάθηκε στο Επιμελητήριο Αχαΐας η συμμετοχή μελών του σε έκθεση αγροτικών προϊόντων καθώς και η ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών με σημαντικό ενδιαφέρον για την προώθηση τοπικών προϊόντων στην αγορά αυτή . Επίσης η συμμετοχή μας σε έκθεση τεχνολογίας και σε έκθεση ευρωπαϊκών προϊόντων η οποία μάλιστα είναι η μόνη στην Κίνα η οποία υποστηρίζεται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης εξέφρασαν σημαντικό ενδιαφέρον για την κομβική θέση του λιμανιού της Πάτρας με στόχο τις αγορές της Δυτική Ευρώπης και της Αφρικής και την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, καθώς σήμερα η περιοχή Chengdu συνδέεται με την Ευρώπη μέσω σιδηροδρομικής γραμμής που καταλήγει στην Πολωνία.

Ο πρόεδρος κος Μαρλαφέκας έκανε εκτενή ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά της Αχαϊας και της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενημέρωσε για τις προοπτικές της περιοχής αξιοποιώντας το Πανεπιστήμιο, την Βιομηχανική περιοχή, το λιμάνι όπως και τις προοπτικές που δημιουργούνται με τους νέους οδικούς άξονες, τον σιδηρόδρομο, το φυσικό αέριο και το εμπορικό λιμάνι  και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Έκθεση PATRAS IQ. Η Κινεζική αποστολή ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την εν λόγω  έκθεση. Προτάθηκε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας να λάβουν μέρος στην έκθεση  PATRAS IQ και αντίστοιχη αποστολή από την Αχαϊα να λάβει μέρος στην έκθεση τεχνολογίας που γίνεται  στην πόλη Chengdu.

Η πολύ επιτυχημένη συνάντηση επισφραγίστηκε με την υπογραφή συμφωνητικού αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του Επιμελητηρίου κου Πλάτωνα Μαρλαφέκα και του αρχηγού της κινεζικής αντιπροσωπείας κου Lu Sheng και στα πλαίσια αυτά συμφωνήθηκε στενή συνεργασία για την υλοποίηση των ως άνω αναφερθέντων.