Την ποιητική συλλογή του Αντώνη Δ. Σκιαθά, Ευγενία, παρουσιάζουν οι Εκδόσεις «Πικραμένος»

\Την ποιητική συλλογή του Αντώνη Δ. Σκιαθά, Ευγενία, θα παρουσιάσουν οι Εκδόσεις «Πικραμένος»

\Την ποιητική συλλογή του Αντώνη Δ. Σκιαθά, Ευγενία, θα παρουσιάσουν οι Εκδόσεις «Πικραμένος» την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017, στο Polis Art Café. Η Ευγενία κυκλοφόρησε την Άνοιξη που μας πέρασε και σηματοδοτεί την επιστροφή του Αντώνη Δ. Σκιαθά στην ποιητική φόρμα μετά από ηθελημένη σιωπή. Οι τρεις ενότητες που απαρτίζουν το βιβλίο συνομιλούν με παρουσίες και απουσίες προσώπων, συνοδοιπορούν και συνδιαλέγονται με προγόνους της ελληνικής ιστορίας και της λογοτεχνικής παράδοσης, χαρτογραφώντας τόπους, ιστορικές στιγμές, διαδρομές και τραύματα της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.

Είναι, ως εκ τούτου, ποιήματα ποιητικής, καθώς η συνομιλία που στήνουν με την ίδια την ποιητική τέχνη επιτρέπει στον αναγνώστη να αλιεύσει τις δικές του αναφορές και να ατενίσει τα δικά του βάθη από τα παλίμψηστα της μνήμης. Η ποιητική γλώσσα του Σκιαθά, πλήρης αισθήσεων, δημιουργεί πατρίδες ανάγνωσης για τους έσω τόπους, εμβολίζοντας στο συρρικνωμένο εγώ τη δόξα και την ανάταση του εμείς.

Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, πείσμων κι επίμονος συνομιλητής της σύγχρονης λογοτεχνίας, μέσα από άρθρα, δοκίμια και κριτικά κείμενα, ποιητής μεταφρασμένος σε έντεκα γλώσσες, ενδυναμώνει με την Ευγενία μια σχέση με τους αναγνώστες του, που η εκκίνησή της εντοπίζεται στην έκδοση της συλλογής Παραμεθόριο Νεκροταφείο, το 1983.

Για την Ευγενία θα μιλήσουν οι: Νένα Κοκκινάκη (συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας), Κώστας Κρεμμύδας (ποιητής, εκδότης περιοδικού Μανδραγόρας), Μάνος Στεφανίδης (Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιστορικός Τέχνης). Tη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αγγελική Διαβατοπούλου. Ποιήματα από την Ευγενία θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Καλατζόπουλος, Αριέττα Μουτούση, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, ενώ τη μουσική επιμέλεια θα έχει ο συνθέτης Γιώργος Δίπλας.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017, στις 20.00, στο Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς του Βιβλίου.