Στην κατάψυξη η Αιγιάλεια- Πεζοδρόμια- σκοτώστρες, περιοχές χωρίς νερό, κλειστά σχολεία και κατεστραμμένη σοδειά στα χωράφια

Εν αναμονή της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Μέρα δύσκολη ξημέρωσε σήμερα για όλη την Αιγιάλεια, καθώς το γραφικό χιονισμένο σκηνικό έκρυβε (όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου) πολύ σοβαρά προβλήματα από τον παγετό που όμοιός του δεν έχει σημειωθεί στην περιοχή, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, την ίδια ώρα που το πρωί της Δευτέρας σημειώνεται ξανά ασθενής χιονόπτωση.

Εν αναμονή της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη του Δήμου Αιγιαλείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως παγόπληκτος, οι επιχειρήσεις αποχιονισμού των ορεινών χωριών είναι ιδιαίτερα δύσκολες μιας και η πρόσβαση των εκχιονιστικών μηχανημάτων είναι σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατη, ιδιαίτερα στους μικρούς δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους. Η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Βασιλική Ψυχράμη τονίζει χαρακτηριστικά μέσω του filodimos.gr πως έχει καλέσει τους κοινοτάρχες να κατέβουν με αγροτικά αυτοκίνητα να παραλάβουν αλάτι από τις αποθήκες του Δήμου ώστε να ρίξουν με φτυάρια σε επικίνδυνα σημεία, σε μια απόπειρα να αντιμετωπιστούν οι πιο επείγουσες συνέπειες του παγετού.

Θλιβερή εικόνα παρουσιάζουν πολλά κτήματα με ελιές και εσπεριδοειδή, μιας και μεγάλο ποσοστό δέντρων έχουν σπάσει από το βάρος του χιονιού, ενώ ο παγετός ήδη φαίνεται να ‘καίει’ ιδιαίτερα τις ευαίσθητες λεμονιές. Ο κάμπος της Αιγιάλειας δοκιμάζεται για ακόμα μια φορά μετά από το 2004 που κατέστρεψε μεγάλο μέρος των καλλιεργειών -και εκεί που άρχισε πάλι να σημειώνεται παραγωγή, ήρθε ο χιονιάς να οδηγήσει πάλι σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα και την Τρίτη κλειστά «και βλέπουμε αν θα ανοίξουν την Τετάρτη», όπως σημειώνουν κύκλοι της Ανδρέου Λόντου.

Διακοπές νερού έχουν σημειωθεί σε κοινότητες ακόμα και στην πεδινή Αιγιάλεια και οι άμαθοι σε τέτοια πολίτες κατακλύζουν με μηνύματα και τηλεφωνήματα τον Δήμο, τους δημοσιογράφους και όποιον θεωρούν πως μπορεί να τους δώσει λύση. Μιλώντας στο filodimos.gr ο δήμαρχος Αιγιαλείας τονίζει πως δεν υπάρχουν βλάβες της ΔΕΥΑ και πως το φαινόμενο αποδίδεται αποκλειστικά σε παγωμένους σωλήνες, οι οποίοι θα ξεπαγώσουν με την ώρα. Καλό είναι όλοι μας να αφήνουμε τουλάχιστον μια βρύση μέσα στο σπίτι ίσα να στάει σταγόνες, ώστε να κυκλοφορεί το νερό στις σωληνώσεις και να μην παγώνει.

Στο κέντρο του Αιγίου, οι λιγοστοί πολίτες που κυκλοφορούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μιας και τα πεζοδρόμια γλυστρούν πολύ. Από τον Δήμο έριξαν αλάτι στις εισόδους τραπεζών και δημοσίων υπηρεσιών αλλά και πάλι κάμποσοι έχουν φάει τούμπες, ευτυχώς χωρίς να έχει σημειωθεί ακόμα κάποιο σοβαρό ατύχημα. Σε κάθε περίπτωση, το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους πολίτες να μην προχωρούν σε άσκοπες μετακινήσεις, είτε πεζή είτε με τα οχήματά τους, ώστε να μην δυσχεραίνεται η ήδη δύσκολη κατάσταση.

filodimos

Διαβάστε επίσης